Svijet

Smotrič: Palestinci ne postoje

Smotrič: Palestinci ne postoje
Foto: Twitter / Printscreen | Smotrič: Palestinci ne postoje

JERUSALIM - Ne postoji takva stvar kao što su Palestinci jer ne postoji takva stvar kao što je palestinski narod, izjavio je u nedjelju izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič na komemoraciji za pokojnog aktivistu Likuda u Parizu.

Zastupnik krajnje desnice rekao je da je palestinski narod "izum" skuhan u 20. vijeku za borbu protiv cionizma i da su ljudi poput njega i njegovih djedova i bake "pravi Palestinci".

Govoreći za govornicom ukrašenom mapom temeljenom na grbu cionističke milicije Irgun, koja prikazuje Izrael koji se nalazi na Zapadnoj obali i Jordanu, Smotrič je rekao da francuska i američka vlada moraju čuti "ovu istinu" o Palestincima.

“Znate li ko su Palestinci? Ja sam Palestinac", rekao je šef ultranacionalističke stranke Religiozni cionizam.

Smotrič se osvrnuo na svoju baku, koja je rođena u sjevernom izraelskom gradu Metula prije više od jednog , i svog pokojnog djeda, koji je bio Jerusalemac u 13. koljenu.

Smotrič je ranije rekao da njegovo prezime potiče iz ukrajinskog grada Smotriča, gdje su, kako je rekao, živjeli njegovi preci.

Ideja da ne postoji takav narod kao što su Palestinci, i da su ionako izraelski Židovi pravi Palestinci, dugogodišnji je desničarski trop u izraelskoj politici, prenosi "Middle East Eye".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije