Svijet

Snimak koji najbolje prikazuje razliku u borbi protiv korone SAD i Kanade

Snimak koji najbolje prikazuje razliku u borbi protiv korone SAD i Kanade
Foto: Ilustracija | Snimak koji najbolje pokazuje razliku u borbi protiv korone SAD i Kanade

Snimak dva turistička broda na Nijagari - jednog krcatog, a drugog skoro praznog, najbolji je primjer kolika je razlika u restriktivnim mjerama između dvije države, piše "Gardijan".

Mori DiMaurisio, direktor glavnog kanadskog tur operatera "Hornblouer Nijagara kruzis", kaže da brodovi njegove kompanije mogu da prevezu do 700 ljudi, ali da zbog strogog pravila o fizičkoj distanci zbog pandemije korona virusa može da preveze svega šest putnika u jednoj turi.

Za razliku od njega, američki "Mejd ov Mist", čiji brodovi imaju mjesta za oko 500 ljudi, operišu sa 50 odsto kapaciteta.

Upadljiva razlika reflektuje radikalno drugačije pristupe koje su Kanada i SAD preduzele u borbi protiv pandemije.

Sa američke strane slapova Nijagare, u državi Njujork sa 19,5 miliona ljudi, ima 414.000 zaraženih i 32.000 preminulih, dok sa kanadske strane, u Ontariju sa skoro 15 miliona ljudi, ima 38.000 oboljelih i 2.775 smrtnih slučajeva.

 Razlika je posljedica brojnih faktora, ukazuje "Gardijan" uključujući zdravstveni sistem, rano uvođenje mjera karantina i zabrane putovanja, nošenje maski i držanje distance.

Slapovi Nijagare svake godine privuku 12 miliona posjetilaca, ali je zbog pandemije turizam teško pogođen.

"Nema svjetla na kraju tunela, što se tiče profita ove godine. To nije cilj. Cilj je pretrpjeti što je manje bola moguće", zaključio je DiMaurisio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije