Svijet

Snouden odgovorio Putinu povodom državljanstva

Snouden odgovorio Putinu povodom državljanstva
Foto: Twitter / Printscreen | Snouden odgovorio Putinu povodom državljanstva

MOSKVA - ​Bivši saradnik Agencije za nacionalnu sigurnost Amerike, Edvard Snouden, koji je pobjegao iz SAD-a 2013. nakon što je odao povjerljive podatke o programima nadzora američke vlade, odgovorio je u ponedjeljak na svoje novododijeljeno rusko državljanstvo, koje je dobio kao rezultat dekreta ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Snouden, optužen za špijunažu u SAD-u, već gotovo deceniju živi u izgnanstvu u Moskvi kako bi izbjegao kazneni progon, a sada mu se pridružuju njegova supruga Lindsi Mils i njihovo dvoje djece.

"Nakon godina odvojenosti od naših roditelja, moja žena i ja nemamo želju biti odvojeni od naših SINOVA. Nakon dvije godine čekanja i gotovo deset godina progonstva, malo stabilnosti učiniće razliku za moju familiju. Molim za privatnost za njih - i za sve nas", napisao je Snouden na Twitteru.

Njegov post i njegov "SINOVI" napisan velikim slovima upućuje na tvit iz 2020. u kojem je Snouden najavio da će on i njegova supruga podnijeti zahtjev za dvojno američko-rusko državljanstvo.

Snouden je 2019. rekao da se konačno želi vratiti u Ameriku ako mu vlada zagarantuje pošteno suđenje, ali je početkom 2020. zatražio produženu boravišnu dozvolu i kasnije te godine podnio zahtjev za rusko državljanstvo.

(Bellingham Harald)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije