Svijet

Snovi Dalaj Lame o prebacivanju sjedišta NATO u Moskvu

Snovi Dalaj Lame o prebacivanju sjedišta NATO u Moskvu
Foto: AP | Snovi Dalaj Lame o prebacivanju sjedišta NATO u Moskvu

MOSKVA - Tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama iznio je prijedlog da sjedište NATO-a bude prebačeno u Moskvu kako bi se smanjile tenzije na relaciji NATO-Rusija.

"U ruskom mentalitetu, NATO je simbol neprijateljstva. I ranije sam pomenuo ideju koja je možda samo prazan san, ali ako bi se sjedište Alijanse prebacilo u Moskvu, to bi olabavilo psihološki pritisak, a u Rusima i Amerikancima bi se rodilo osjećanje da su sada zajedno", rekao je Dalaj Lama u intervjuu za ruski list "Komersant".

Upitan da predloži mjere za borbu protiv islamskog terorizma, Dalaj Lama je rekao da je moguć dijalog sa muslimanima, uključujući teroristima.

"Srž problema je politika zapadnih zemalja, a na prvom mjestu politika SAD tokom iračke krize. U više navrata sam rekao zapadnim liderima da će, ako koriste silu za rješavanje tog pitanja, imati na stotine Bin Ladena u roku od deset godina", ističe tibetanski duhovni vođa.

Činjenica da su Amerikanci koristili vojnu silu tokom iračke krize je, kako ocjenjuje, imala ogroman negativni efekat na razvoj situacije u čitavom svijetu i na okretanje više miliona ljudi u muslimanskom svijetu protiv SAD.

"Iz beskrajnog kruga nasilja se jedino može izaći kroz dijalog", poručio je on, dodajući da je potrebno strpljenje.

Govoreći o prilivu izbjeglica iz arapskih zemalja u Evropu, Dalaj Lama je rekao da ih ne treba posmatrati kao stalne građane Evrope.

"Evropa mora postati privremeno utočište za njih, a istovremeno, njihovoj djeci i mladim ljudima se mora omogućiti prilika da steknu obrazovanje. Ipak, ključni fokus mora biti na postizanju mira u njihovim domovinama kako bi se ove izbjeglice mogle vratiti u svoje domove", izjavio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije