Svijet

Šokantan izvještaj o ratu u Kongu: Dječake tjerali da siluju majke, kuvali i jeli ljude

Šokantan izvještaj o ratu u Kongu: Dječake tjerali da siluju majke, kuvali i jeli ljude
Foto: Ilustracija | Šokantan izvještaj o ratu u Kongu: Dječake tjerali da siluju majke, kuvali i jeli ljude

NJUJORK - Pobunjenici i vladine snage u Kongu počinili su zvjerstva koja uključuju masovno silovanje, kanibalizam i unakažavanje tijela civila, objavio je u utorak tim UN-ovih stručnjaka za ljudska prava.

Tim koji je istraživao sukobe u regiji Kasai izjavio je da su obje strane krive za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. U detaljnom izvještaju na 126 stranica tim je opisao gnusne napade izvršene u sukobu koji je izbio krajem 2016. godine, koje su počinile milicije Kamuina Nsapu i Bana Mura te oružane snage Konga (FARDC).

Žrtve brutalnih napada izjavile su da su vojnici prisiljavali dječake da siluju vlastite majke, djevojčicama su govorili da će im vračanje dati sposobnost da hvataju metke, a žene su morale da biraju između grupnog silovanja i smrti.

"Ono što se dogodilo u Kasaiju jednostavno je neopisivo", izjavila je kongoanska ministarka za ljudska prava Mari-Anž Mušobekva pred Savjetom UN.

"Jedna žrtva ispričala nam je kako je u maju prošle godine vidjela grupu militanata Kamuina Nsapu koji su nosili odrezane ženske genitalije kao medalje", stoji u izvještaju UN-a.

Dodaje se da su svjedoci opisali kako su vidjeli vojsku dok reže dijelove tijela žrtava, kuva ih i jede.

"Rezali su živim muškarcima genitalije, posebnoo FARDC, i pili ljudsku krv", stoji u izvještaju.

Glavni istražilac Bakre Vali Ndiaje izjavio je da su u jednom napadu militanti Kamuina Nsapu odrezali glave najmanje 186 muškaraca i dječaka iz jednog sela. Natjerali su dječake da se bore nenaoružani i rekli im da će ih "čarobni obredi" učiniti otpornim na napade. 

Mnogu takvu djecu-vojnike puškama su poubijale snage FARDC-a.

"Tijela su pokopali u masovnim grobnicama", rekao je Ndiaje.

Dodao je da se prvo smatralo da postoji 86 takvih masovnih grobnica, ali tim koji je istražio područje smatra da bi ih moglo biti na stotine.

Portparol kongoanske vlade izjavio je za "Reuters" da ove informacije treba prenijeti sudstvu u Kongu:

"Nismo bili svjesni ove situacije i to je vrlo zanimljivo. Međutim, očigledno se radi o politički motivisanoj medijskoj kampanji koja nema veze s pravdom", rekao je on.

Mušobekva je izjavila da je vlada u potpunosti sarađivala s istražiocima te želi da se sazna istina, ali "neki pronalasci su prilično sumnjivi jer je istraga brzo provedena".

"Jedna stvar je potpuno sigurna. Svaki član bezbjednosnih snaga koji je kriv za ove zločine će odgovarati za svoje postupke i biće kažnjen", dodala je Mušobekva.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije