Svijet

Šolc: Evropa će oko godišnjice napada na Ukrajinu pooštriti sankcije Rusiji

Šolc: Evropa će oko godišnjice napada na Ukrajinu pooštriti sankcije Rusiji
Foto: Tanjug/AP | Šolc: Evropa će oko godišnjice napada na Ukrajinu pooštriti sankcije Rusiji
Tanjug

BERLIN - Evropa će, kao signal predsjedniku Vladimiru Putinu, još jednom pooštriti sankcije Rusiji u trenutku kada se približava godišnjica početka ruskog napada na Ukrajinu, izjavio je danas njemački kancelar Olaf Šolc uoči specijalnog samita EU.

"Putin neće postići svoje ciljeve - ne na bojnom polju i ne kroz diktirani mir", rekao je Šolc u Bundestagu, prenio je Rojters.

On je kazao da će EU podržati Ukrajinu koliko god bude bilo potrebno u ratu koji je počeo 24. februara prošle godine.

Diplomatski izvori izjavili su za britansku agenciju prošlog mjeseca da zemlje EU rade na 10. paketu sankcija koji bi trebalo da bude spreman oko godišnjice ruskog napada na Ukrajinu.

Prema riječima njemačkog kancelara, Njemačka se neće nadmetati kada je u pitanju odluka o slanju oružja Ukrajini, prenio je TAS S.

"Ono što šteti našem jedinstvu je javno takmičenje da nadmašimo jedni druge na liniji: borbeni tenkovi, podmornice, avioni - ko traži više", rekao je on.

Šolc je kazao da je odluka o slanju tenkova njemačke proizvodnje "leopard" u Kijev donesena tokom povjerljivih razgovora sa SAD.

"Nećemo donositi odluke koje će NATO učiniti stranom u sukobu", istakao je Šolc i dodao da nije NATO taj koji ratuje sa Rusijom.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije