Svijet

Šolc: Ne treba stvarati nove podjele

Šolc: Ne treba stvarati nove podjele
Foto: Tanjug/AP arhiva | Šolc: Ne treba stvarati nove podijele

BERLIN - Njemački kancelar Olaf Šolc upozorio je danas da ne treba stvarati novi hladni rat podijelom svijeta u blokove i zatražio je da se pokrene svaki napor za gradnju novih partnerstava.

Šolc je u članku napisanom za magazin "Forin afers" naveo da Zapad mora da se pridržava svojih demokratskih vrijednosti, ali da isto tako mora da odoli iskušenju da se svijet ponovo podijeli u blokove.

"To znači da treba da se učini svaki napor za gradnju novih partnerstava, pragmatično i bez ideoloških prepreka", naglasio je Šolc.

Njemački kancelar je izdvojio Kinu i Rusiju kao dvije zemlje koje predstavljaju prijetnju multipokarnom svijetu i naveo da je za prevazilaženje toga neophodno snažnije evropsko i transatlantsko jedinstvo.

Prema njegovim riječima, transatlantsko partnerstvo ostaje od ključne važnosti za suprostavljanje prijetnji od eventualnih napada Rusije na savezničku teritoriju, dok se Kina okrenula ka izolaciji i za njen pristup prema Tajvanu neophodno je da Evropa i Sjeverna Amerika formiraju novo i snažnije partnerstvo sa zemljama širom svijeta.

On je dodao da "Nijemci namjeravaju da postanu garant evropske bezbjednosti, što saveznici i očekuju, graditelj mostova unutar EU i zastupnik multilateralnih rješenja za globalne probleme".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije