Svijet

Šolc: Spriječiti eskalaciju između Rusije i NATO

Šolc: Spriječiti eskalaciju između Rusije i NATO
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Šolc: Spriječiti eskalaciju između Rusije i NATO

​BERLIN - Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da Zapad treba dati sve od sebe da spriječi eskalaciju između Rusije i NATO-a, ali da je neophodno nastaviti sa dopremanjem oružja Ukrajini za borbu protiv Rusije.

Govoreći na konferenciji Socijaldemokratske partije u gradu Fridrihshafenu na jugu Njemačke, Šolc je priznao da su mnogi građani Evrope "uplašeni i da imaju razloge za to".

Ističući važnost vojne podrške Ukrajini, Šolc je napomenuo da zapadne zemlje treba da budu "zabrinute da ne dođe do eskalacije koja bi mogla da dovede do rata između Rusije i NATO-a".

"Važno je djelovati razborito i odlučno u isto vrijeme", dodao je Šolc.

Šolcovi komentari dolaze nakon što je prošlog mjeseca upozorio da se ne preduzimaju "neoprezni koraci" usred sukoba u Ukrajini. On je rekao da ne smije biti direktnog sukoba između Rusije i NATO-a.

S obzirom da su odnosi između Zapada i Rusije već pali na najniže nivoe nakon što je Moskva započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini, strahovi od direktnog sukoba između Rusije i NATO-a nedavno su izazvani projektilom koji je pao u poljsko selo blizu ukrajinske granice.

Ubrzo nakon incidenta, poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je tvrdilo da je projektil "ruske proizvodnje".

Kasnije su državne vlasti signalizirale da se mogu pozvati na član 4. Ugovora o NATO-u, koji dozvoljava svakoj članici bloka da zatraži konsultacije ako smatra da je njena bezbjednost ugrožena.

Poslije eksplozije, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je okrivio Rusiju, nazvavši incident "veoma ozbiljnom eskalacijom i napadom na NATO koji zahtijeva odgovor".

Međutim, zapadni zvaničnici su priznali da je projektil ukrajinskog, a ne ruskog porijekla.

Rusko Ministarstvo odbrane negiralo je bilo kakvu umiješanost u incident, rekavši da su njegovi vojni stručnjaci analizirali fotografije sa lica mjesta i identifikovali ostatke kao dijelove rakete sistema PVO koju koristi Ukrajina.

NJemačka, zajedno sa mnogim drugim zapadnim zemljama, pruža Ukrajini vojnu opremu, uključujući protivavionske topove "Gepard", višecjevne raketne bacače i sistem protivvazdušne odbrane.

Moskva je više puta upozorila da će isporuke oružja samo produžiti sukob u Ukrajini, podsjeća "Raša tudej".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije