Svijet

Španska kompanija pred sudom zbog špijuniranja Asanža

Španska kompanija pred sudom zbog špijuniranja Asanža
Foto: Tanjug/AP | Španska kompanija pred sudom zbog špijuniranja Asanža

Španski nacionalni sud danas saslušava svjedoke u okviru istrage o navodnom angažovanju španske kompanije da špijunira Džulijana Asanža tokom sedam godina koje je osnivač Vikiliksa proveo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Sud istražuje da li su David Morales, Španac i njegova "Anderkaver Global S.L." bezbjednosna agencija zalazile u privatnost Asanža i njegovih posjetilaca u ambasadi potajno snimajući njihove sastanke, prenosi AP.

Sumnja se da su obavještajni podaci koje je Moralesova kompanija prikupljalala predati trećim licima, prema sudskim dokumentima.

Asanž, čiji su advokati podnijeli zahtjev za pokretanje istrage, nalazi se u britanskom zatvoru nakon što je prošle godine morao da napusti ambasadu.

Borio se protiv izručenja Sjedinjenim Državama, gdje se suočava sa optužbama za špijunažu.

Firmu Anderkaver Global, poznata i kao UC Global, angažovala je vlada Ekvadora na obezbjeđivanju ambasade u Londonu između 2015. i 2018. godine.

Preliminarna sudska istraga izazvala je sumnje da je Morales u tajnosti koristio opremu za bušenje i video opremu za snimanje Asanžovih sastanaka sa posjetiocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije