Svijet

Španski premijer raspisuje prijevremene izbore

Španski premijer raspisuje prijevremene izbore
Foto: Twitter / Printscreen | Španski premijer raspisuje prijevremene izbore

MADRID - Pedro Sančez, premijer Španije, raspisao je prijevremene opšte izbore za 23. jul nakon što je njegova stranka doživjela veliki neuspjeh na lokalnim i regionalnim izborima.

U televizijskom obraćanju naciji u ponedjeljak, Sančez je rekao da je obavijestio kralja Felipea VI o svojoj odluci da raspusti parlament.

Došlo je to dan nakon što su njegova Socijalistička radnička stranka (PSOE) i njen mlađi saveznik Podemos izgubili tlo pod nogama tokom anketa, dok su konkurentska konzervativna Narodna stranka (PP) i krajnje desna stranka Vox bile bolje.

"Odluku sam donio gledajući rezultate jučerašnjih izbora", rekao je Sančez.

Potom je dodao:

"Iako su jučerašnji izbori imali lokalne i regionalne razmjere, značenje glasanja nosi poruku koja nadilazi to. Zato, i kao premijer i kao glavni sekretar PSOE-a, ja lično pretpostavljam rezultate", dodao je Sančez.

Sančez je ranije rekao da će završiti svoj četverogodišnji mandat, sugerišući da će izbori biti održani u decembru, prenosi "AlJazeera".

U opštinskoj anketi PP je osvojio 31.5 posto glasova u poređenju sa 28.2 odsto za socijaliste, što je pad od 1.2 odstotna boda za PSOE u odnosu na 2019., ali povećanje od gotovo devet bodova za konzervativce, koji su profitirali od raspada centrističke Građanske stranke.

PP je pobijedio u sedam od 12 regija koje su se takmičile i dominirao u nekoliko regija koje je prethodno osvojio PSOE, uključujući Valensiju, Aragon i La Riohu. Ostaje za vidjeti hoće li se PP morati osloniti na ekstremno desnu stranku Vox za formiranje regionalnih vlada.

Španske regionalne vlade imaju golemu moć i budžetsku diskreciju nad obrazovanjem, zdravstvom, stanovanjem i policijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije