Svijet

Pratite nas na Google news

Španski sud: Pudždemon može da učestvuje na izborima za EU

Španski sud: Pudždemon može da učestvuje na izborima za EU
Foto: Tanjug/AP | Španski sud: Pudždemon može da učestvuje na izborima za EU
Tanjug

MADRID - Španski sudovi odbacili su danas odluku Španskog izbornog odbora i utvrdili da se Karlesu Pugždemonu i još dvoje katalonskih separatista koji su pobjegli u inostranstvo da bi izbjegli hapšenje, mora dozvoliti da učestvuju na izborima za Evropski parlament ovog mjeseca.

Španski izborni odbor saopštio je da će im zabraniti da se kandiduju na izborima 26. maja za evropski parlament u Strazburu, prenio je Rojters.

Medutim, tri suda u Madridu presudili su danas u korist žalbi koje su podnijeli Pugždemon i još dvoje separatista, koji su tvrdili da su im povređena njihova demokratska prava.

Oni su pobjegli iz Španije da bi izbejgli hapšenje zbog učešća u neuspjelom pokušaju secesije Katalonije 2017. godine.

Pudždemon i Toni Komin žive u Belgiji, a Klara Ponsati u Britaniji.

U Španiji i dalje je na snazi potjernica za njima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije