Svijet

​Spaseno 14 studenata otetih na univerzitetu u Nigeriji

​Spaseno 14 studenata otetih na univerzitetu u Nigeriji
Foto: wirestock/Freepik | ​Spaseno 14 studenata otetih na univerzitetu u Nigeriji

ABUDŽA - Bezbjednosne snage Nigerije spasile su 14 od najmanje 20 studenata otetih sa univerziteta na sjeverozapadu te zemlje i tragaju za preostalim zarobljenicima, saopštili su zvaničnici.

Četrnaest studenata sa Federalnog univerziteta Gusau spaseno je zajedno sa još dvoje ljudi, navodi se u saopštenju univerziteta.

Nije navedeno kada su oslobođeni i kakva je bila priroda spasilačke akcije, ali je univerzitet saopštio da snage bezbjednosti "daju sve od sebe" da spase i ostale studente, te da se preduzimaju koraci za jačanje bezbjednosti oko univerziteta.

Naoružani ljudi napali su prošle sedmice školu u mjestu Bungudu u državi Zamfara i pobjegli sa učenicima i nekim radnicima.

To je prva masovna otmica đaka u Nigeriji, mnogoljudnoj zemlji na zapadu Afrike, otkako je predsjednik države Bola Tinubu preuzeo dužnost u maju, prenio je RTCG.

Ovakve otmice učenika iz škola uobičajene su u sjeverozapadnim i centralnim regionima Nigerije, gdje naoružane grupe često uzimaju ljude za taoce i traže ogromne otkupnine.

Te otkupnine, kažu analitičari, otmičarima služe da kupe oružje i nastave da se bave svojim ilegalnim aktivnostima.

Napad predstavlja novi izazov za Tinubua, koji je svojom izbornom pobjedom produžio vladavinu vladajuće stranke nakon što je obećao da će riješiti bezbjednosnu krizu u zemlji.

To doprinosi rastućem pritisku opozicije i aktivista koji su optužili Tinubua da ne čini dovoljno da garantuje bezbjednost građanima.

Naoružane bande izvode napade u mnogim udaljenim zajednicama, često koristeći prednosti nedovoljnog prisustva snaga bezbjednosti u tim oblastima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije