Svijet

Špigl: Za protokol u Ankari krive nesuglasice između Mišela i Fon der Lajen

Špigl: Za protokol u Ankari krive nesuglasice između Mišela i Fon der Lajen
Foto: Anadolija | Špigl: Za protokol u Ankari krive nesuglasice između Mišela i Fon der Lajen

BERLIN - Njemački magazin "Špigl" objavio je tekst o slučaju protokola na sastanku čelnika Evropske unije (EU) s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom u Ankari koji je održan 6. aprila.

U tekstu njemačkog magazina navodi se da Turska uopšte nije kriva zbog dešavanja tokom protokola koja su privukla pažnju javnosti.

U tekstu pod naslovom "Kako se EU dovodi u smiješnu situaciju na globalnoj sceni" naglašeno je da se tokom protokola jasno uvidjela "borba za vlast" evropskih čelnika.

"Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen je tokom posjete Turskoj prevarena. Domaćin Erdoan nije pogriješio nego predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel. Vidjeli smo prizore čudne borbe za vlast."

U tekstu je protokolarni incident opisan kao fijasko, za koji je, kako se navodi, odgovoran spor između Mišela i Fon der Lajen.

Još se dodaje da već mjesecima traju značajne prepirke i nesporazumi između Fon der Lajen i Mišela, posebno oko pitanja vanjske politike.

Navodi se da službenici za protokol Fon der Lajen nisu uopšte došli u Ankaru zbog pandemije COVID-19, a umjesto njih su stigli službenici protokola iz Mišelovog tima koji su odlučivali o samom planu protokola.

Slična situacija se događala i ranije

Magazin "Špigl" navodi da se sličan slučaj desio i krajem marta nakon posljednjeg virtuelnog samita Evropske unije.

Mišelov tim je tada objavio fotografiju na kojoj se vidi kako svih 27 šefova država i vlada stoje pored predsjednika Evropskog savjeta, dok se uopšte ne vidi Ursula fon der Lajen.

Primjerna reakcija turske strane

U tekstu njemačkog magazina se navodi da je i tokom radne večere upriličene prije protokola u Ankari spriječen sličan protokolarni incident.

Naime, na večeri je primijećeno da su stolice na koje su trebali sjesti Erdoan i Mišel znatno veće od ostalih stolica, što je primijetio i savjetnik Fon der Lajen, o čemu je obavijestio tursku stranu koja je odmah promijenila stolicu te i za predsjednicu Evropske komisije osigurala veliku stolicu.

U nekim je krugovima bilo kritika zbog rasporeda sjedenja na sastanku na kojem su Erdoan i Mišel sjeli na stolice, dok je Fon der Lajen u početku ostala stajati. Tada joj je ponuđeno mjesto na kauču, a Čavušoglu je takođe sjeo na drugi kauč nasuprot predsjednice Evropske komisije.

(Spigel)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije