Svijet

Spriječen napad na sinagogu, uhapšen šesnaestogodišnjak

Spriječen napad na sinagogu, uhapšen šesnaestogodišnjak
Foto: N.N. | Spriječen napad na sinagogu, uhapšen šesnaestogodišnjak

U Njemačkom gradu Hagenu, na zapadu zemlje, spriječen je napad na sinagogu tokom molitve za praznik Jom Kipur, a policija je uhvatila nekoliko osoba.

Policija je još u srijedu poslijepodne osigurala prilaz sinagogi u Hagenu zbog, kako je saopšteno, naznaka o opasnosti po jedan židovski objekt. Nakon toga je iz sigurnosnih razloga odgođena molitva povodom židovskog praznika Jom Kipur.

Špigel Onlajn javlja kako je u Hagenu uhvaćen 16-godišnji Sirijac zbog osnovane sumnje da je pripremao napad eksplozivom na sinagogu. Prema istim navodima, osumnjičeni je napad najavio preko zatvorene islamističke platforme za komunikaciju na internetu, koju je pratila strana obavještajna služba koja je nakon toga obavijestila njemačke vlasti.

Uhvaćeni su i članovi porodice sirijskog tinejdžera

Kako navodi javni servis WDR, tokom prijepodneva je uhvaćeno još nekoliko osoba te je pretraženo nekoliko stanova u Hagenu i okolini. Kako navodi dnevnik Bild, uhvaćeni su članovi porodice 16-godišnjeg Sirijca.

U međuvremenu je i državno tužilaštvo u Dizeldorfu podiglo optužnicu protiv 16-godišnjaka zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela uperenog protiv državne sigurnosti, odnosno terorističkog napada.

Godine 2019. je, takođe na Jom Kipur, izvršen napad na sinagogu u Haleu, prilikom kojeg je napadač, pripadnik neonacističke scene, ubio dvoje prolaznika nakon što nije uspio ući u sinagogu.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije