Svijet

Spriječen veći masakr: Tarant zaustavljen na putu do treće mete

Spriječen veći masakr: Tarant zaustavljen na putu do treće mete
Foto: Ilustracija | Spriječen veći masakr: Tarant zaustavljen na putu do treće mete

KRAJSTČERČ - Osumnjičeni za masakr u dvije džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu bio je na putu ka trećoj meti kada ga je presrela policija, objavio je šef policije Majk Buš na konferenciji za štampu.

"Snažno vjerujemo da smo ga zaustavili na putu ka sljedećoj meti. Naše hrabro osoblje je svojom intervencijom spasilo živote", istakao je Buš, prenio je "NBC news".

On je istakao da je policija u petak otišla na lokaciju treće mete da provjeri da li je osumnjičeni Brenton Tarant, koji je ubio 50 a ranio 48 ljudi u pucnjavi u džamijama Masdžid al Nur i Dar al Hidžarh, tamo postavio eksploziv.

Buš nije rekao da li je treća meta bila džamija ili neki drugi objekat, ali je navela da je u regionu Kanterberi u kojem se nalazi Krajstčerč.

"Apsolutno vjerujemo da znamo gdje je išao", dodao je Buš.

On je naveo da je policija stigla na mjesto napada za pet minuta i 39 sekundi.

"Za 21 minut smo uhapsili osumnjičenog", istakao je Buš.

On je ukazao da su istražitelji Novog Zelanda u saradnji sa međunarodnim snagama, uključujući američki FBI, napravili detaljan profil ubice. Buš je dodao da je od troje uhapšenih u haosu nakon napada neimenovana žena oslobođena bez optužbi, a dvojica muškraca optužena za oružano nasilje nisu imala veze sa masakrom u džamijama.

Prema islamu sahrana mora brzo da se obavi, pa policija intenzivno radi na identifikaciji žrtava, nekad uz pomoć članova njihovih porodica. Do sada su identifikovane 22 žrtve.

U četvrtak je obavljena prva sahrana, oca i sina koji su pobjegli iz građanskog rata u Siriji "u najbezbjedniju zemlju u svijetu". Kalid (44) i Hamza (15) Mustafa sahranjeni su pet dana nakon što je Tarant pobio 50 vjernika u dve džamije u Krajstčerču a čitav masakr prenosio uživo na "Facebooku".

Brenton Harison Tarant optužen je po jednoj tački optužnice za ubistva u napadu, iako se očekuje da će mu nadodati nove optužnice. Tarant, 28-godišnjak iz Australije, trenutno je u samici u zatvoru u Krajstčerču.

(Blic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije