Svijet

Pratite nas na Google news

Šri Lanka ukida vize da bi pospješila turizam

Šri Lanka ukida vize da bi pospješila turizam
Foto: N.N. | Šri Lanka ukida vize da bi pospješila turizam
Tanjug

KOLOMBO - Šri Lanka će izdavati besplatne jednomjesečne vize za posjetioce iz skoro 50 zemllja, u pokušaju da ponovo oživi luksuznu turističku industriju zemlje koja je ozbiljno pogođena bombaškim napadima na uskrs, kada je poginulo 263 ljudi.

Ministar turizma Džon Amaratunga rekao je da oni koji dolaze poslovno mogu da dobiju vizu po dolasku ili da se prijave onlajn, a da će mera biti na snazi šest mjeseci, počev od četvrtka.

On je istakao da vlada očekuje značajan porast broja turista zahvaljujući ovoj mjeri i da će ona, ukoliko se ne pokaže korisnom, biti ukinuta.

Zbog ove mjere vlada bi mogla da izgubi oko 4,3 milijarde rupija (24 miliona dolara) koje bi mogla da zaradi naplatom viza.

Šri Lanka naplaćuje 35 dolara za jednomjesečnu turističku vizu, a za državljane južnoazijskih zemalja 20 dolara.

U napadu sedam bombaša samoubica na tri crkve i tri luksuzna hotela 21. aprila ubijeno je 263 ljudi, uključujući 45 stranaca, uglavnom iz Kine, Indije, SAD i Velike Britanije.

Poslije napada mnogi turisti su skratili boravak u toj zemlji, dok su drugi otkazali aranžmane.

Prema podacima vlade, broj turista je u julu opao za 45 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali je broj dolazaka u julu od 117.000 skromno porastao u odnosu na jun kada ih je bilo 63.072.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije