Svijet

Srpskog Dekstera terete za krađu 13 kg kokaina

Srpskog Dekstera terete za krađu 13 kg kokaina
Foto: Pixabay | Srpskog Dekstera terete za krađu 13 kg kokaina

BEČ - Pred sudom u Beču počelo je suđenje državljaninu Srbije Dariju Đorđeviću (34), poznatom pod nadimkom Dekster, za kojeg austrijske vlasti smatraju da je šef narkoklana.

Za Đorđevića se navodi da je visokopozicionirani član "kavačkog klana" i da je navodno blizak Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Dekster je optužen za tešku krađu, a optužnica se oslanja na dešifrovane čet poruke preko aplikacije Sky i svjedoke koji negiraju da krivično djelo koje je, navodno, počinjeno nad njima.

Na pominjanje zatvorske kazne u Srbiji od 11 godina zbog ubistva, koju je izdržao, Dekster je kazao da je "nečuveno" za šta je tada morao u zatvor. Poslije toga se više nije izjašnjavao pred sudom.

Pošto ga austrijske vlasti smatraju za ključnu ličnost jednog od crnogorskih narkoklanova, suđenje je počelo pod strogim bezbjednosnim mjerama, uz prisustvo specijalnih jedinica i državne bezbjednosti.

Prema optužnici je Dekster, sa šest drugih članova klana, u jednoj garaži u Beču 28. decembra 2019. godine jednoj drugoj narkobandi, uz primjenu sile, oteo 13 kilograma kokaina i 106.000 evra.

"Sve je bilo savršeno pripremljeno", rekao je pripadnik Savezne kriminalističke službe pred sudom.

Dekster i njegovi ljudi pretvarali su se da žele da kupe kokain, za šta su iznajmili posebnu halu, u koju su pozvali dva prodavca. Kada su krijumčari droge došli u tu halu, oni su brutalno napadnuti, a jedan od njih je uboden nožem u leđa.

"Nisam učestvovao u tome za šta sam optužen", rekao je Dekster pred sudom.

On je kazao da nije kriv po optužnici, a njegov advokat Verner Tomanek ukazao je da Dekster u Austriji nije počinio nijedno krivično djelo.

Tomanek je kazao da se optužba oslanja samo na protokolu četova i da će se njegov klijent braniti ćutanjem.

Državni tužilac je iznio da je policija ušla u trag Deksteru i njegovoj kriminalnoj grupi pošto su komunicirali preko aplikacije Sky navodno bezbjedne od prisluškivanja, čije dešifrovanje je, međutim, pomoglo policiji širom svijeta da zatvori brojne kriminalce.

Poruke Dekstera i njegovih saučesnika austrijska policija dobila je od Europola.

Prema podacima Savezne kriminalističke službe Austrije, Deksterovu kriminalnu organizaciju samo u Beču činilo je 200 osoba. Tako ga terete za preprodaju nekoliko stotina kilograma narkotika u Beču.

Počinjena krivična djela ta grupa je, navodno, redovno dokumentovala i fotografijama koje je postavljala na četu. U vezi s krivičnim djelom za koje je podignuta optužnica postoje i audiosnimci, pošto je Dekster više volio da snima glasovne poruke umjesto da piše. Na slikama se nalaze pokradeni muškarci, kako leže na podu, pa je austrijska policija mogla da ih identifikuje.

Inače, muškarac koji je uboden nožem, u bolnici je naveo da su ga napale nepoznate osobe i on se trenutno nalazi u zatvoru u Zagrebu, pa će na sljedećem suđenju biti pozvan kao svjedok.

Drugi napadnuti muškarac, protiv kojeg tužilaštvo vodi istragu zbog pokušaja trgovine narkoticima, negirao je da je on na slici.

To što se na slici nalazi njegov pasoš on je obrazložio time da mu je ukraden.

"Nisam napadnut i optuženog vidim prvi put", kazao je pred sudom.

Sljedeće ročište u slučaju "Dekster" zakazano je za 9. decembar, piše Euronews.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije