Svijet

Šta će Tramp sljedeće nedjelje poručiti u UN?

Šta će Tramp sljedeće nedjelje poručiti u UN?
Foto: Tanjug/AP | Šta će Tramp sljedeće nedjelje poručiti u UN?

NJUJORK - Otkada je prošle godine američki predsjednik Donald Tramp imao svoj debi u Ujedinjenim nacijama promovišući politiku "Amerika na prvom mjestu", on je napustio nuklearni sporazum sa Iranom, Savjet za ljudska prava UN i napao pojedine od najbližih saveznika SAD, navodi Rojters.

Naredne nedjelje u UN Tramp planira da pošalje poruku da želi da zaštiti suverenitet SAD pred svjetskim liderima, od kojih su pojedini zabrinuti zbog američke posvećenosti multikulturalizmu, koja je vodila UN od kraja Drugog svjetskog rata.

"Ne kaže se da multikulturalizam ne može da funkcioniše. Ali se kaže da je suverenitet prioritet iznad svega", izjavila je ambasadorka SAD u UN Niki Hejli predviđajući Trampovo obraćanje na godišnjoj sjednici generalne skupštine UN.

"Sve ove stvari koje smo mi doživljavali kao obavezujuće za SAD su stvari u kojima ne želimo da učestvujemo", dodala je ona pominjući Pariski sporazum o klimatskim promjenama iz koga je Tramp izašao 2017, kao i globalne razgovore i migracionom sprazumu koji je Vašington napustio i prije nego što je počeo.

Prošle godine SAD su napustile i Unesko, smanjile finansiranje agencije UN koja pomaže palestinske izbjeglice i izazvale trgovinski rat sa Kinom.

Na samitu NATO u julu Tramp je zaprijetio da će SAD otići "svojim putem" ukoliko članice ne potroše više na odbranu.

Tramp je sada okružen ratobornijim savjetnicima koji vide svijet njegovim očima poput američkog državnog sekretara Majka Pompea i savjetnika Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona.

Hejli je izjavila da će Tramp "položiti marker" kada je riječ o stranoj pomoći SAD.

"SAD je velikodušna, biće velikodušna prema onima koji dijele naše vrijednosti, velikodušna prema onima koji žele da rade sa nama, a ne prema onima koji pokušvaju da zasutavljaju SAD ili kažu da mrze Ameriku i kontraproduktivni su", izjavila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije