Svijet

Šta je ETIAS?

Šta je ETIAS?
Foto: N.N. | Šta je ETIAS?

ETIAS je skraćeni naziv za “Evropski sistem za putne informacije i odobrenja”.

Postoji mnogo zemalja koje nisu u Evropskoj uniji (EU) čiji građani mogu ući u šengensku zonu EU bez potrebe za vizom. Trenutno je 60 zemalja (od avgusta 2017. godine) koji nisu u EU, ali su bez viza.

Građanima ovih zemalja dozvoljeno je da idu u zemlje u Šengenskoj zoni za poslovne ili turističke svrhe do 90 dana. Tokom ovih 90 dana, ovim posjetiocima nije dozvoljeno raditi ili studrati, ali mogu se baviti poslovnim i turističkim aktivnostima.

Pored toga, skorašnji bezbjednosni problemi sa terorizmom i migrantskom krizom zahtjevali su bolji nadzor nad tim ko ulazi u EU granice.  EU je imala za cilj da putovanje unutar granica EU bude sigurnije iskustvo.

Da bi se smanjile procedure i vrijeme čekanja, kao i riješili problemi bezbjednosti, Evropska komisija (EK) je došla do rješenja koje je nazvala - ETIAS.

ETIAS označava evropski sistem za putne informacije i odobrenja

To je potpuno elektronski sistem koji dozvoljava i prati posjetioce iz zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u Šengen zonu. Na neki način, on podsjeća na američki elektronski sistem za autorizaciju putovanja (ESTA), koji služi sličnoj svrsi. Pravni postupci za donošenje ETIAS-a započeli su 2016. godine, a očekuje se da će sistem biti uspostavljen do 2020. godine.

ETIAS će podvrgnuti detaljnoj sigurnosnoj provjeri svakog podnosioca zahtjeva kako bi utvrdila da li im se može dopustiti ulazak u bilo koju državu Šengen zone. Budući da građanima zemalja koje ne trebaju vize za putne svrhe do 90 dana u EU i ne moraju proći kroz dug proces prijavljivanja za vizu, ETIAS će se pobrinuti da ti ljudi nisu prijetnja sigurnosti. Ovaj sistem autorizacije putovanja će prikupljati, pratiti i ažurirati potrebne informacije o posjetiocima kako bi utvrdio da li je sigurno da uđu u šengenske zemlje. 

ETIAS, osim što se koristi u poslovne i turističke svrhe, takođe će omogućiti ljudima da posjete zemlje iz Šengena iz medicinskih i tranzitnih razloga. Pored toga, ona će biti obavezna za sve zemlje koje su bez šengenskih viza.

Zašto ETIAS ovlaštenje?

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u svojoj adresi 2016. godine rekao je sljedeće: Moramo znati ko prelazi granice. Na ovaj način ćemo znati ko putuje u Evropu pre nego što dođu ovamo. Glavni razlog za odobrenje ovlašćenja ETIAS-a je sigurnost. Uz povećani rizik za putnike širom svijeta, EU želi osigurati sigurna putovanja u svojim zemljama. ETIAS će značajno smanjiti sigurnosne probleme kroz sisteme za prikupljanje informacija i podataka. To znači da će ETIAS otkriti da li je osoba na bilo koji način prijetnja sigurnosti zemalja Šengena.

U suštini se bavi problemom prije nego što do njega i dođe.

Međutim, osim što je putovanje sigurnije, ETIAS ovlaštenje će pomoći zemljama EU i svim putnicima na sljedeće načine:

  • Smanjiće procedure 
  • Poboljšati upravljanje granicama zemalja EU
  • Pomoći će u otkrivanju i smanjenju kriminala i terorizma
  • Boriti se protiv iliegalnih migranata
  • Jačaće politiku vizne liberalizacije EU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije