Svijet

Pratite nas na Google news

Šta kriju lavirinti pronađeni ispod epicentra eksplozije u Bejrutu

Šta kriju lavirinti pronađeni ispod epicentra eksplozije u Bejrutu
Foto: Tanjug/AP | Šta kriju podzemni lavirinti pronađeni ispod epicentra eksplozije u Bejrutu
N.N.

Oko 60 osoba vode se kao nestale poslije snažne eksplozije amonijum-nitrata koja je prije nedjelju dana potresla Bejruta, a istražitelji koji pretražuju mjesto nesreće otkrili su podzemne lavirinte što budi nadu da će neke od njih pronaći žive.

Istražitelji su, prema navodima australijske televizijske mreže Skaj njuz, otkrili prostorije koje liče na sobe izgrađene kao skloništa u slučaju napada.

Spasioci trenutno raščišćavaju ruševine da bi doprli do tih soba.

​"Oni znaju da tamo postoji lavirint podzemnih prostorija, uspjeli su da dopru samo do jedne... To drži u nadi članove porodica nestalih da su nekako preživjeli", naveo je dopisnik australijske televizije.

U obezbjeđivanju mjesta nesreće i potrazi za nestalim osobama, pripadnicima libanske vojske i civilne odbrane pridružili su se i ruski i turski spasilački timovi.

Podsjetimo, eksplozija oko 2.700 tona amonijum-nitrata u bejrutskoj luci 4. avgusta razorila je dobar dio libanske prijestonice. Poginulo je više od 150 ljudi, a povrijeđeno 6.000. Šteta je procijenjena na između pet i 15 milijardi dolara.

Dva dana potom, izbile su nasilne demonstracije na kojima su građani zahtjevali reforme. Epilog protesta je ostavka libanske vlade, piše Sputnjik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije