Svijet

Pratite nas na Google news

Šta stoji u zaključcima Samita u Poznanju?

Šta stoji u zaključcima Samita u Poznanju?
Foto: Tanjug/AP | Šta stoji u zaključcima Samita u Poznanju?
Tanjug

POZNANJ - Lideri koji su učestvovali na Samitu Evropska unija-Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa u Poznanju, jednoglasno su potvrdili evropsku perspektivu regiona, navodi se u dokumentu poljske vlade o zaključcima Samita u Poznanju.

Podržan je predlog više država da se organizuje parlamentarni dijalog među državama zapadnog Balkana, prenosi "Juropian vestern Balkans".

"Učesnici su podržali ideju međuparlamentarnog sastanka prije sljedećeg samita, a na parlamentima je da definišu uslove i sadržaj svojih sastanaka", navodi se u dokumentu.

Naglašena je i podrška za prioritete zapadnog Balkana (Connectivity agenda), regionalnu ekonomsku zonu, kao i za jačanje vladavine prava i osnovnih prava u regionu.

Zaključci se odnose na pet pojedinačnih područja - ekonomiju, povezanost, bezbjednost, dobrosujsedske odnose, pomirenje i rješavanje bilateralnih problema.

Kao zadatak od najvišeg prioriteta u okviru rješavanja bilateralnih problema naglašeni su slučajeva nestalih osoba i ratni zločini.

Dokument se osvrće i na budućnost Berlinskog procesa, kao i na sljedeći samit 2020. godine, kada će domaćini, odnosno predsjedavajući, biti Bugarska i Sjeverna Makedonija.

Samit je održan u Poznanju pošto Berlinskom procesu trenutno predsedava Poljska, koja je kao prioritete predsedavanja izdvojila privrednu, kulturnu i bezbednosnu saradnju, saradnju civilnog društva i mladih, razvijanje energetske i transportne infrastrukture.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017) i Londonu (2018). 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije