Svijet

Stara slava Notr Dama biće vraćena 2024. godine

Stara slava Notr Dama biće vraćena 2024. godine
Foto: Tanjug/AP | Stara slava Notr Dama biće vraćena 2024. godine
Agencije

PARIZ - Veliki požar, kojem se ni danas ne zna uzrok, je 15. aprila 2019. bukvalno progutao slavnu katedralu Notr Dam u Parizu.

Tada su slike stravičnog požara obišle cijeli svijet. Urušio se toranj i uništen je velik dio krova, ali vatrogasci su ipak uspjeli da sačuvaju glavni dio grandioznog srednjovjekovnog zdanja.

Put do obnove, međutim, dug je i težak i očekuje se da će joj stara slava biti vraćena tek u aprilu 2024, pet godina nakon požara.

Uzrok požara još nije utvrđen, premda istražioci odbacuju ideju da je izazvan namjerno. Fokusirani su na kratki spoj ili čak odbačeni opušak kao moguće razloge.

Predsjednik Emanuel Makron odredio je odmah nakon požara da katedrala treba da bude obnovljena za pet godina, što znači da bi mogla biti otvorena za posjete kad Pariz bude domaćin Olimpijskih igara u ljeto 2024.

"Vratićemo se u katedralu za bogosluženja 2024, ali još ima puno posla", rekao je prošli mjesec Žan-Luis Georgelin, bivši general kojeg je Makron lično zadužio da vodi obnovu.

Radovi tek treba da počnu. Dosad se radilo na osiguranju zgrade, uključujući mukotrpno uklanjanje 40.000 komada skele kalcificirane u požaru.

To bi trebalo da bude dovršeno do ljeta pa će početkom iduće godine moći da počne prava obnova. Cilj je da se 15. aprila 2024. održi prvo cjelovito bogosluženje u obnovljenoj katedrali, uprkos odlaganjima zbog pandemije.

Obnovi će pomoći gotovo 833 miliona evra prikupljenih donacija na nacionalnom i međunarodnom nivou odmah nakon požara, premda samo to možda neće biti dovoljno za njen završetak. Od tog iznosa 70 miliona evra stiglo je iz inostranstva, polovina iz SAD.

Već se suši 1.000 posebno odabranih hrastovih trupaca koji će biti iskorišteni za obnovu tornja, koji će biti izgrađen kakav je i bio iako je Makron bio u iskušenju da se modernizuje.

Unutrašnjost katedrale danas je puna skela okruženih mrežama i ceradama i radnika kojih ima na sve strane.

Zajedno sa stotinama stručnjaka koji nastoje da osiguraju i obnove katedralu sprovodi se i istraga o uzroku požara. Ta je faza sada dovršena pa može da započne višemjesečni proces analize prikupljenih dokaza, rekao je izvor blizak istrazi.

Utvrđeno je nekoliko propusta u sigurnosti katedrale, u prvom redu u alarmnom sistemu, što znači da su vatrogasci bili kasno obaviješteni, te u elektronici jednog lifta. U međuvremenu, intervjuisano je oko stotinu svjedoka. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije