Svijet

Stoltenberg: Moguć sukob u Aziji po modelu ukrajinskog

Stoltenberg: Moguć sukob u Aziji po modelu ukrajinskog
Foto: N.N. | Stoltenberg: Moguć sukob u Aziji po modelu ukrajinskog

​Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da postoje preduslovi za izbijanje sukoba u Aziji po modelu ukrajinskog.

Stoltenberg je optužio Kinu za militarizaciju i zbližavanje sa Rusijom.

"Ono što se danas dešava u Evropi može se sutra desiti u Aziji", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

U Pekingu, prema njegovim riječima, pomno prate razvoj situacije u Ukrajini i uče lekcije koje mogu uticati na odluke u budućnosti. Stoltenberg je dodao da su saveznici iz NATO-a "realno zabrinuti" zbog onoga što se dešava u azijskom regionu, o čemu je bilo reči na sastanku u Vašingtonu.

"Kina značajno povećava svoje vojne snage, uključujući nuklearne, bez ikakve transparentnosti. Pokušava da kontroliše Južno kinesko more, prijeti Tajvanu, teži da preuzme kontrolu nad kritičnom infrastrukturom, uključujući i u zemljama NATO-a, suzbija svoje stanovništvo i gazi ljudska prava", objasnio je on.

On je primetio da Kina neprestano produbljuje odnose sa Rusijom, što izaziva posebnu zabrinutost NATO-a. Generalni sekretar NATO-a boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu 14. i 15. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije