Svijet

Stoltenberg: NATO neće priznati rusku aneksiju

Stoltenberg: NATO neće priznati rusku aneksiju
Foto: Tanjug/AP | Stoltenberg: NATO neće priznati rusku aneksiju

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da NATO neće priznati rusku aneksiju i preuzimanje 15 odsto od ukrajinske teritorije.

Šef Alijanse smatra da je Rusija narušila međunarodne zakone, da je aneksija nelegalna i nema legitimitet, rekao je on.

"Ovo je drugi put da Rusija zauzima ukrainske teritorije silom i to ne mijenja činjenicu da Rusija vodi brutalni rat i agresiju protiv Ukrajine. To ne mijenja našu odlučnost da podržavamo Ukrajinu. NATO nije dio konflikta ali podržavamo Ukrajinu i njeno pravo na samoodbranu. NATO je obrambena alijansa i ostaje ujedinjena i odlučna da brani i štiti svakog svog saveznika i svaki pedalj teritorije saveznika", izjavio je Stoltenberg.

On je dodao da je ovo najozbiljnija eskalacija od početka rata.

Za Stoltenberga, to pokazuje slabost i priznanje da rat ne ide kako je planirano i ne postiže stareteške ciljeve.

"Putin je odgovoran za ovaj rat i njegova je odgovornost da ga prekine. Da prekine stradanje hrabrog ukrainskog naroda, da prekine krizu energije i hrane koja ima uticaj na svijet. Ako Rusija prestane da se bori, biće mir. Ako Ukrajina prestane da se bori, zemlja će prestati da postoji", kaže Stoltenberg.

Na pitanje novinara da prokomentariše ukrainsku kandidaturu za članstvo u NATO, generalni sekretar je rekao da svaka evropska demokratija ima pravo da traži članstvo, a saveznici poštuju to pravo.

Ponovio je da NATO vrata ostaju otvorena.

"Saveznici NATO su u Madridu na samitu podržali pravo Ukrajine da izabere svoj put. Ali odluku za članstvo treba da donesu saveznici, a NATO fokus u ovom trentuku je podrška Ukrajini da se bori protiv ruske invazije", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da je ovo najozbiljnija eskalacija rata s kombinacijom mobilizacije u Rusiju, s retorikom pretnje za koršćenje nuklearnog oružja i s aneksijom dijelova Ukrajine.

Na novinarsko pitanje kako bi NATO reagovao ako Ukrajina napadne aneksirane teritorije, šef Alijanse je izjavio da Ukrajina ima pravo da preuzme svoje teritorije, a da aneksija ne mijenja ništa u ovom ratu.

On je podvukao da NATO nadzire situaciju oko nuklearne prijetnje i dodao da nuklearan rat ne može da donese pobjednika, te da će imati posljedice za Rusiju.

Dodao je da upotreba nuklearne sile u Ukraini može da donese ozbiljne posljedice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije