Svijet

Stoltenberg: Ruska pobjeda poslala bi poruku autoritarnim režimima širom svijeta

Stoltenberg: Ruska pobjeda poslala bi poruku autoritarnim režimima širom svijeta
Foto: Twitter / Printscreen | Stoltenberg: Ruska pobjeda poslala bi poruku autoritarnim režimima širom svijeta

BRISEL - Glavni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg u utorak je upozorio da bi ruska pobjeda u specijalnoj vojnoj operaciji koju je pokrenula na tlu Ukrajine poslala "opasnu" poruku autoritarnim režimima širom svijeta.

"Peking i Moskva vode autoritarni otpor protiv međunarodnog poretka temeljenog na pravilima. Indo-Pacifik se suočava sa sve većim izazovima, od kineskog prisilnog ponašanja do provokacija Sjeverne Koreje", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji s japanskim premijerom Fumiom Kišidom.

On je u Tokiju zatim okarakterisrao ruski "brutalni agresorski rat protiv Ukrajine" ne samo kao krizu za Evropu već i kao "izazov svjetskom poretku".

"Ako predsjednik Putin pobijedi u Ukrajini, to bi poslalo poruku da autoritarni režimi mogu postići svoje ciljeve grubom silom. To je opasno. Peking pažljivo posmatra i uči lekcije koje bi mogle uticati na njegove buduće odluke. Ono što se danas događa u Evropi moglo bi se sutra dogoditi u istočnoj Aziji. Zato moramo ostati ujedinjeni i čvrsti. Zajedno za slobodu i demokratiju", rekao je Stoltenberg.

Otkako je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju na tlu Ukrajine prošlog februara, tema kineske agresije na Tajvan bila je stalna tačka rasprave među predsjednicima i najvišim zvaničnicima širom svijeta, prenosi "Business Insider".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije