Svijet

Štrajkuje glađu ispred stadiona u Tokiju jer ne zna gdje su mu djeca

Štrajkuje glađu ispred stadiona u Tokiju jer ne zna gdje su mu djeca
Foto: N.N. | Štrajkuje glađu ispred stadiona u Tokiju jer ne zna gdje su mu djeca
N.N.

Dok cijeli svijet prati Olimpijske igre u Tokiju, jedan otac iz Francuske uspio je da privuče pažnju na, kako kaže, problem kidnapovanja djece od strane roditelja u Japanu.

Vinsent Fišo je 10. jula započeo štrajk glađu ispred Olimpijskog stadiona u Tokiju. On tvrdi kako je njegova žena Japanka nestala iz porodičnog doma sa dvoje djece prije tri godine i da ih od tada nije vidio.

"Bio je petak, 10. avgust 2018. godine. Probudio sam se ujutru, kuća je izgledala potpuno normalno, doručkovao sam. Kada sam se vratio u 18 sati, vidio sam da je sve nestalo iz kuće - namještaj, stvari, automobil i moja djeca", ispričao je Vinsent za BBC.

Tada je pozvao advokata i rekao mu da je kuća prazna i da ne može da dobije ženu. Pitao ga je šta se dešava.

"On mi je veoma opušteno rekao da je ona otela moju djecu i da ih više nikada neću vidjeti", prisjetio se otac.

Njegov slučaj nije izolovan u zemlji koja dozvoljava samo jednom roditelju starateljstvo nad djecom kada se brakovi raspadnu. 

Njemu su se pridružili i drugi roditelji koji ne znaju šta je s njihovom decom niti gdje se nalaze. Roditelji kažu da su im bivši japanski supružnici zabranili pristup djeci nakon razvoda. Tvrde da postoje hiljade ljudi kao što su oni.

Kako objašnjava BBC, u Japanu postoji sistem jedinstvenog starateljstva - to znači da, kada dođe do razvoda, samo će jedan roditelj dobiti starateljstvo nad djecom. Ne postoji alternativa. Zbog toga neki roditelji odlučuju da otmu sopstvenu djecu i da ih prijave u njihovom sopstvenom domaćinstvu.

Kada se to dogodi, skoro je nemoguće da drugi roditelj promijeni situaciju, prenosi BBC.

Neki advokati u Japanu su ovo objasnili riječima:  "Roditelj koji prvi kidnapuje djecu - pobjeđuje".

Među njima je i jedna majka iz Japana, koja je izgubila svaki kontakt s djecom kada je izašla iz nesrećnog braka prije tri godine.

"Nisam vidjela svoju djecu tri godine i četiri mjeseca. U početku sam plakala svaki dan, gledala u nebo čekajući da ih vidim", rekla je Čiharu. Dodala je kako na njihove rođendane može samo da plače.

"Ne mogu da shvatim zašto mi nije dozvoljeno da vidim svoju djecu, one koja sam radila. To je preteško", rekla je Čiharu.

Vinsentov protest privukao je mnoge druge slične priče, među kojima je i Bambou, koja kaže da joj nije bilo dozvoljeno da vidi oca, takođe Francuza, 14 godina.

"Razveli su se kada sam imala četiri godine. Nisam ga vidjela sve do 18. Mama mi nije rekla da je zvao i slao mi poklone", rekla je Bambou.

Kada je napunila 18 godina, željela je da vidi oca, zbog čega je odlučila da ga posjeti u Francuskoj.

"Otkrila sam da je priča o razvodu, koju su mi ispričali, bila lažna. Rekli su mi da me ne voli, ali to nije bila istina", rekla je djevojka. BBC je pokušao da stupi u kontakt s Vinsentovom suprugom, ali je ona odbila da razgovara. Fišo je morao da prekine sa štrajkom nakon pada koji je zahtijevao hospitalizaciju i operaciju, ali je obećao da će nastaviti s njim.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije