Svijet

Stupile američke sankcije Iranu, Teheran najavljuje kršenje

Stupile američke sankcije Iranu, Teheran najavljuje kršenje
Foto: Tanjug/AP | Stupile američke sankcije Iranu, Teheran najavljuje kršenje

VAŠINGTON - Danas stupaju na snagu američke sankcije Iranu, koje su prvobitno ukinute potpisivanjem nuklearnog sporazuma 2015. godine, a Teheran najavljuje da će ih kršiti i nastaviti da prodaje svoju naftu.

"Amerika je željela da svede prodaju iranske nafte na nulu... ali mi ćemo nastaviti da pradajemo naftu... da kršimo sankcije", rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani ekonomistima na sastanku koji je državna televizija uživo prenosila, prenosi Rojters.

Američke sankcije se tiču transportnog, finansijskog i energetskog sektora Irana, a drugi su paket sankcija otkad se Tramp povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u maju ove godine, prenosi AP.

Sankcije SAD kažnjavaće i države koje ne prestanu sa uvozom iranske nafte, kao i strane kompanije koje rade sa iranskim kompanijama na tzv. "crnoj listi".

Osam, za sada neimenovanih zemalja, biće izuzete i biće im omoguućen privremeni uvoz iranske nafte bez američkih sankcija.

Prema riječima američkih zvaničnika, sankcije će važiti sve dok Iran ne prestane da podržava terorizam, povuče se iz Sirije i potpuno obustavi svoj program razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Iran je ranije saopštio da nije zabrinut zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija naftnom i finansijskom sektoru zemlje.

Američke sankcije pozdravio je Izrael, dok su Evropska unija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija ranije u zajedničkom saopštenju poručile da žale zbog odluke Vašingtona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije