Svijet

Sud odbio smanjiti kaznu osuđenom za smrt Šabana Šaulića

Sud odbio smanjiti kaznu osuđenom za smrt Šabana Šaulića
Foto: N.N. | Sud odbio smanjiti kaznu osuđenom za smrt Šabana Šaulića
Nezavisne novine

HAM - Njemački sud odbio je reviziju presude koju je tražio njemački državljanin osuđen da je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo pjevač Šaban Šaulić, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Portparol najvišeg regionalnog suda u Hamu, u zapadnoj Njemačkoj, rekao je da su sudije utvrdile da presuda nije pogrešno primijenila materijalno pravo, što ju čini pravomoćnom i osuđenik će morati provesti tri godine iza rešetaka.

U oktobru prošle godine Savezni sud već je ublažio prvostepenu presudu kojom je 37-godišnjak bio osuđen.

Sud ga je osudio na tri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva, ugrožavanja saobraćaj, vožnje bez vozačke dozvole s predumišljajem i tjelesnih povreda s predumišljajem.

Prethodno ga je, u januaru 2022., lokalni sud u Giterslovu osudio na tri mjeseca dužu zatvorsku kaznu. Zbog dužine postupka odlučio je da je već odležao tri mjeseca. Zatvorske kazne duže od dvije godine u Njemačkoj ne mogu se pretvoriti u uslovne kazne.

Optuženi je u februaru 2019., vozeći pijan i pod uticajem droga na autoputu kod Gitersloa, naletio na automobil koji se nalazio ispred njega u kojem je bio srpski muičar.

Optuženi, koji nikada nije imao vozačku dozvolu, vozio je brzinom od najmanje 156 kilometara na sat putem na kojoj su se izvodili radovi.

Vještak je procijenio da je mogao vidjeti automobil ispred sebe i da je imao 12 sekundi da reagira, pa je nesreća mogla biti izbjegnuta.

Od siline udara bez kočenja tri su putnika u udarenom vozilu zadobila teške tjelesne povrede, a 67-godišnji Šaulić ubrzo je preminuo uslied povreda.

Njegov klavijaturista preminuo je nekoliko dana kasnije od traumatske povrede  mozga. Treći putnik zbog nesreće ima zdravstvenih problema i nesposoban je za rad.

Sud je prvostepnu kaznu smanjio za tri mjeseca jer je optuženik detaljno priznao krivično djelo i iskazao kajanje, kao i zbog neosuđivanosti.

Vrhovni zemaljski sud u Hamu ocijenio je da je ocjena suda bila ispravna, ali nije našao razloga za dodatno smanjenje zatvorske kazne, piše Fenix-magazin.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije