Svijet

Sudija: Sarkozi mora da svjedoči na suđenju bivšim saradnicima

Sudija: Sarkozi mora da svjedoči na suđenju bivšim saradnicima
Foto: Arhiva | Sudija: Sarkozi mora da svjedoči na suđenju bivšim saradnicima

PARIZ - Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi moraće da svjedoči na suđenju svojim nekadašnjim pomoćnicima i saveznicima, koji su optuženi za zloupotrebu javnih fondova kako bi finansirali ugovore o ispitivanju javnog mnjenja, presudio je sudija.

Iako je Sarkozi, koji ima predsjednički imunitet u ovom slučaju, rekao da se neće pojaviti kao svjedok na sudu, sudija je odlučio da je njegovo svjedočenje neohodno kako bi se utvrdila istina o ispitivanjima javnog mnjenja, koja su naručena dok je bio na čelu države.

Sudija smatra i da je Sarkozi "vjerovatno imao uticaja na djela", za koja su njegovi nekadašnji saradnici i pomoćnici optuženi, prenosi Gardijan.

Sarkoziju je naređeno da se izvede pred sudiju i sasluša 2. novembra.

Petorici bivših saradnika i pomoćnika Sarkozija u periodu od 2007. do 2012. godine, kada je bio na čelu Francuske, sudi se po optužbama za favorizovanje, zavjeru i zloupotrebu javnih fondova oko sklapanja ugovora sa kompanijama za ispitivanje javnog mnjenja u vrijednosti od 7,5 miliona evra.

Prema Ustavu Francuske, predsjednik ima imunitet za djela počinjena tokom njegovog mandata, ali se time ne isključuje da može da se pojavi kao svjedok na suđenju.

Pravni tim Sarkozija odbio je da "u ovoj fazi" komentariše ovoj slučaj.

Sarkozi je krajem septembra proglašen krivim zbog nezakonitog finansiranja svoje kampanje za predsjedničke izbore 2012. godine.

U tom slučaju, on je optužen da je potrošio dvostruko više od zakonom maksimalno dozvoljene sume od 22,5 miliona evra tokom kampanje.

Sarkozi je ranije ove godine osuđen zbog korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije