Svijet

Suđenje maloljetničkoj bandi koju je vodio tinejdžer iz BiH

Suđenje maloljetničkoj bandi koju je vodio tinejdžer iz BiH
Foto: Screenshot/heute.at | Suđenje maloljetničkoj bandi na čijem čelu je bio tinejdžer iz BiH

BEČ – U Regionalnom sudu u Beču danas se pojavilo 10 maloljetnika koji se terete za ozbiljna krivična djela, a koji su djelovali kao organizovana grupa na čijem čelu je bio tinejdžer iz Bosne i Hercegovine (17), koji je ujedno i prvooptuženi.

Pored vođe iz BiH, među optuženima su i maloljetnici iz Sirije, Ingušetije, Rusije, Čečenije, Turske, Somalije i još jedan iz BiH. Takođe, tu je i jedan maloljetnik bez državljanstva te jedan Austrijanac.

Oni se terete za kriminalno udruživanje, iznudu, reketiranje, teške krađe, oštećenje tuđe imovine kao i kršenje Zakona o naoružanju.

Ukoliko budu osuđeni, mogu dobiti i do 15 godina zatvorske kazne.

A, optužnica, koja je detaljno sačinjena na čak 133 strane, sadrži brojne inkriminišuće dokaze pronađene na telefonima optuženih, uključujući i snimak gdje se maloljetnik iz BiH hvali kako će napraviti eksplozivnu napravu, a za koju je materijal nabavio u Češkoj Republici gdje je boravio septembra, 2023. godine. Pored materijala za bombu, navodno su nabavljali i oružje, o čemu je govorio ovaj tinejdžer iz BiH na jednom snimku.

Bh. državljanin je na jednom od spornih snimaka sa eksplozivom rekao: „Ili ću umrijeti ili ću dobiti doživotnu, ali sam ozbiljan“, navodi se u optužnici.

Podsjetimo, osumnjičeni, njih 10 dobi od 14 do 21 godinu, već duže vremena su terorisali i sijali strah po bečkom kvartu Meidling. Oni su navodno molotovljevim koktelima, kalašnjikovima, noževima i mačetama izazivali strah i ucjenjivali lokalne trgovce.

Međutim, pljačkanje i zelenašnje nije bila njihova jedina aktivnost. Sve je više indicija o islamističkoj pozadini osumnjičenih, čija se imena spominju u opsežnoj optužnici koja je podignuta.

Kao glavno okupljalište ove mlade bande navode se prostorije džamije u Meidlingu. Tokom saslušanja neki od maloljetnika su rekli da je njihova grupa slijedila islamističku ideologiju, te da su trojica osumnjičenih navodno su bili simpatizeri Islamske države (IS).

U optužnici se još navodi da je 17-godišnji bh. državljanin već postao zapažen kroz kontakte s osobama iz radikalnog islamističkog miljea. Za jednog maloljetnika se takođe navodi da je pisao “tekstove koji veličaju nasilje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije