Svijet

Pratite nas na Google news

Sukob u EU oko početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Sukob u EU oko početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom
Foto: Ilustracija | Sukob u EU oko početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom
Tanjug

LUKSEMBURG - Članice EU sukobile su se u ponedeljak oko početka pregovora za ulazak u Uniju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, a prema najnovijem zajedničkom izvještaju u koji je "Reuters" imao uvid, odluka o te dvije države mogla bi da bude odložena do oktobra, do kada će i njemački parlament to razmotriti.

Tokom sastanka, Kipar je zaprijetio da će uložiti veto na svaki dogovor o proširenju, ukoliko EU ne pooštri svoj stav prema Turskoj zbog istraživanja prirodnog gasa u istočnom Mediteranu, piše britanska agencija.

Ministri 28 zemalja članica sastaće se i danas kako bi razmotrili početak formalnih pregovora o članstvu dvije balkanske države.

"Bilo je velikog neslaganja među predstavnicima zemalja članica i nije sigurno da će svi ministri moći da se dogovore", rekao je diplomata iz EU.

Kipar je zaprijetio i da će blokirati cijeli tekst koji se odnosi i na buduću perspektivu svih zemalja koje teže da se pridruže Uniji, a među kojima su i balkanske zemlje Srbija, Crna Gora i BiH, ukoliko se ne riješi problem sa Turskom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije