Svijet

Sukobi nakon sahrane Afroamerikanca

Sukobi nakon sahrane Afroamerikanca
Sukobi nakon sahrane Afroamerikanca

BALTIMOR - Žestoki ulični sukobi izbili su danas u američkom gradu Baltimoru nakon sahrane 25-godišnjeg Afroamerikanca Fredi Greja, koji je preminuo u policijskom pritvoru, što je izazvalo talas protesta zbog policijskog postupanja.

Policija je saopštila da je povrijeđeno najmanje sedam policijaca kada su mladi bacali na njih kamenje i flaše, a unišili najmanje jedno policijsko vozilo nedaleko od mjesta sahrane.

Lokalna i državna policija je pokušavala da uspostavi javni red a izgrednici su odbili pozive da se raziđu, javio je AFP.

Grejeva smrt izazvala je proteste hiljada ljudi zbog ophođenja policije prema pripadnicima manjina.

Na Grejevoj sahrani građani su u dugom redu čekali ispred Baptističke crkve, u kojoj je njegovo tijelo bilo izloženo u otvorenom kovčegu.

U crkvi je bilo najmanje 2.500 ljudi, prenio je Rojters.

Američki predsjednik Barak Obama poslao je na Grejevu sahranu Broderika Džonsona, šefa inicijative za manjine, saopštila je Bijela kuća.

Grej je preminuo 19. aprila nakon što je zadobio fatalnu povredu kičme dok se nalazio u policijskom pritvoru.

Njegova smrt intenzivirala je nacionalnu debatu o policijskom postupanju prema Afroamerikancima.

Protesti su uslijedili pošto je zamjenik komesara policije saopštio da je Greju trebalo da bude ukazana medicinska pomoć na mjestu hapšenja, prije nego što je stavljen u kombi sa lisicama i bez pojasa, čime su prekršena pravila službe.

Grejeva smrt upoređena je sa ubistvima drugih nenaoružanih Afroamerikanaca, koje su počinili policajci bijelci u Njujorku i Fergusonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije