Svijet

Sukobi u Hong Kongu, policija upotrijebila gumene metke

Sukobi u Hong Kongu, policija upotrijebila gumene metke
Foto: Tanjug/AP | Sukobi u Hong Kongu, policija upotrijebila gumene metke

HONG KONG - Hongkonška policija ispalila je gumene metke, suzavac i biber sprej da bi rastjerala demonstrante koji su se okupili u blizini policijske stanice u oblasti Mong Kok, saopštilo je "RTHK".

Policija je prvo podigla crnu zastavu, upozoravajući time okupljene demonstrante da će, ukoliko ne odu, upotrijebiti suzavac i oružje. Demonstranti su napravili štit od kišobrana i polako počeli da se povlače ka ulicama Natan roud i Princ Edvard roud vest.

Neki su probili metalne ograde da bi ušli u stanicu metroa, na kojoj su sklonili natpise i ispisali grafite na zidovima, prenio je Rojters.

Uslijedili su sukobi demonstranata i policije, koja je upotrijebila gumene metke. Demonstranti se nisu udaljili, a neki od njih su policajce gađali ciglama.

Policija je na zvaničnom profilu na Twitteru saopštila da su učesnici demonstracija lomili ograde pored puta i semafore.

Liderka Hongkonga Keri Lem je izjavila da su mjere koje je Vlada Hongkonga predložila ove sedmice, uključujući i povlačenje spornog zakona o ekstradiciji, prvi korak u rješavanju političkog previranja u gradu, ali da kriza neće biti riješena momentalno.

Prema njenim riječima, sve neophodne procedure će biti obavljene u oktobru, kada će biti prekinuta pauza u radu Skupštine Hongkonga. Vlasti su, poslije tromjesečnog haosa, prihvatile ustupke samo u jednom od pet zahtjeva demonstranata, koji i dalje traže ispunjavanje svega što su tražili.

Među zahtjevima je da se ukine upotreba termina "masovni neredi" u vezi sa protestima 12. juna, da se oslobode ranije uhapšeni demonstranti, da istražni organi sprovedu nezavisnu istragu o protestima 12. juna i da se uvedu direktni sveopšti izbori za šefa administracije te oblasti i za zakonodavni sabor.

Lemova je izjavila da Vlada Hongkonga neće napraviti ustupke u vezi sa amnestijom, pošto bi to bilo protivno vladavini zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije