Svijet

Sunak: Britanski avioni obarali iranske dronove

Sunak: Britanski avioni obarali iranske dronove
Foto: Tanjug | Sunak: Britanski avioni obarali iranske dronove

LONDON - Britanski avioni oborili su "određeni broj" iranskih dronova koji su lansirani da napadnu ciljeve u Izraelu, potvrdio je danas britanski premijer Riši Sunak.

Sunak je rekao da je Velika Britanija poslala dodatne avione u region Bliskog istoka u okviru operacija koje su već u toku u Iraku i Siriji, prenosi Skaj njuz.

"Teško bi bilo procijeniti posljedice po regionalnu stabilnost da je iranski napad na Izrael bio uspješan", naveo je Sunak.

Prema njegovim riječima, napad Irana na Izrael predstavlja opasnu i nepotrebnu eskalaciju.

"Zahvaljujući međunarodnim koordinisanim naporima, u kojima je učestvovala Velika Britanija, gotovo sve ove rakete su presretnute, spasavajući živote ne samo u Izraelu, već i u susjednim zemljama, kao što je Jordan", naveo je Sunak.

Sunak je prethodno u subotu uveče osudio "nepromišljeni" napad Irana na Izrael koji prijeti da destabilizuje region Bliskog istoka, ističući da Velika Britanija stoji uz Izrael i da će zaštititi njegovu bezbjednost.

Sunak je istakao da će se Britanija angažovati sa svojim saveznicima da "spriječi dalju eskalaciju" da bi se osigurala bezbjednost za Izrael i sve britanske partnere u regionu Bliskog istoka, uključujući Jordan i Irak, prenio je Telegraf.

"Iran je još jednom pokazao da namjerava da izazove haos u sopstvenom dvorištu", naveo je Sunak. Prema njegovim riječima, niko ne želi da vidi još krvoprolića.

SAD, Velika Britanija, Jordan i Francuska pomogli su Izraelu u odbrani od napada Irana, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) i zvaničnici. Iran je u subotu uveče ispalio više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu, u znak osvete za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, od kojih je većina presretnuta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije