Svijet

Sunak odbacuje slanje aviona u Ukrajinu kao "nepraktično"

Sunak odbacuje slanje aviona u Ukrajinu kao "nepraktično"
Foto: Twitter / Printscreen | Sunak odbacuje slanje aviona u Ukrajinu kao "nepraktično"

LONDON - Premijer Velike Britanije, Riši Sunak, smatra da "nije praktično" slati britanske borbene avione u Ukrajinu, uprkos tome što želi povećati podršku Kijevu kako bi se izbjegao dugotrajni zastoj u krizi zemlje s ruskom stranom.

Sukob u Ukrajini vjerovatno će se nastaviti tokom 2023., upozorili su zapadni odbrambeni zvaničnici u utorak, čak i ako obje strane ostvare teritorijalne dobitke u različito vrijeme.

Premijer je svom kabinetu u utorak rekao da bi "dugotrajni zastoj" u krizi u Ukrajini "samo koristio Rusiji" i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Rekao je da moraju iskoristiti priliku da "ubrzaju" podršku Ujedinjenog Kraljevstva kako bi Ukrajini dali "najbolje šanse za uspjeh i maksimalno iskoristili priliku u kojoj su ruske snage bile u zaostatku".

Ali predstavnik Dauning Strita je rekao da bi obuka snaga Volodimir Zelenskog na "ekstremno sofisticiranim" Typhoonima i F-35 trajala predugo.

Zvaničnici su takođe rekli da su nedavna obećanja Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Njemačke značila da ukupan broj tenkova koji idu prema Ukrajini sada premašuje 300 koje je Zelenski tražio - ali vozila vjerovatno neće biti poslana na liniju sukoba do kraja marta, prenosi "Independent".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije