Svijet

Švajcarci odlučuju o odgovornosti kompanija za kršenje ljudskih prava

Švajcarci odlučuju o odgovornosti kompanija za kršenje ljudskih prava
Foto: Facebook/Ilustracija | Švajcarci odlučuju o odgovornosti kompanija za kršenje ljudskih prava

BERN - Glasači u Švajcarskoj danas odlučuju o zakonu kojim bi švajcarska preduzeća bila finansijski i pravno odgovorna za kršenje ljudskih prava ili štetu nanijetu životnoj sredini.

Zakon bi uticao na njihove lance snabdijevanja bilo gdje u svijetu.

Kompanije kao što su "Nestle", "Singenta", "Glenkor" ili "Novartis" proizvode i svoju robu plasiraju širom svijeta, a Švajcarska je svjetski centar za trgovinu robom.

Trećinom svih roba koje se konzumiraju širom svijeta trguju kompanije sa sjedištem u Švajcarskoj.

Korporativna odgovornost prioritet je za multinacionalne kompanije, a iz kompanije kao što je "Nestle" su naveli da pažljivo nadgledaju svoje lance snabdijevanja od početka do kraja kako bi osigurale poštene radne prakse i spriječile dječji rad ili štetu nanijetu životnoj sredini.

Novi zakon pokušava da primjeni ove standarde, omogućavajući žrtvama navodnih kršenja ljudskih prava ili štete u životnoj sredini da tuže švajcarske kompanije pred švajcarskim sudovima. Kompanije bi morale da dokažu da su preduzele sve neophodne mjere da spriječe bilo kakvu štetu, navodi Bi-Bi-Si.

"Mnoge kompanije već čine pravu stvar, ali u slučajevima kada to ne čine onda prema ovom novom zakonu žrtve podružnice švajcarske kompanije u inostranstvu mogu da tuže švajcarsku matičnu kompaniju za naknadu štete", pojasnio je aktivista Andreas Misbah.

Misbah je posebno ukazao na ekstraktivnu industriju kao na oblast koja posebno zabrinjava, dodajući da rudnici u Latinskoj Americi koji snabdijevaju švajcarske kompanije nanose ozbiljnu štetu.

"Lokalne zajednice su žrtve maltretiranja, ljudi nemaju pristup svojoj zemlji, voda je otrovana, a ovdje se radi o kompanijama sa sjedištem u Švajcarskoj", precizirao je Misbah.

Vlada Švajcarske i oba doma parlamenta već su odbacili novi zakon i umjesto toga obećali uvođenje novih propisa kojim će se zahtijevati od kompanija da pojačaju kontrole svojih prekomorskih operacija i kojima će kompanije biti vezane za odgovarajuće zakone EU.

"Ovaj zakon ide predaleko, previše je radikalan", rekla je švajcarski ministar pravosuđa Karin Keler-Suter, te istakla da je posebno zabrinjavajuće to što će sada švajcarske kompanije biti odgovorne za postupke svojih nezavisnih dobavljača.

Kritičari kažu da bi novi zakon mogao dovesti švajcarske kompanije u nepovoljan položaj u odnosu na sve druge.

Erik Hercog iz švajacrske poslovne federacije "Ekonomiksvis" smatra da sada nije pravi trenutak da se uvode stroži, možda čak i eksperimentalni, zakoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije