Svijet

Švajcarci podržali vladin odgovor na pandemiju

Švajcarci podržali vladin odgovor na pandemiju
Foto: wikimedia.org | Švajcarci podržali vladin odgovor na pandemiju
Srna

CIRIH – Švajcarski glasači su, prema preliminarnim rezultatima anketa, podržali vladin plan odgovora na pandemiju na današnjem referendumu otvarajući put nastavku vanrednih mjera za zaustavljanje rasta broja zaraženih.

Preliminarni rezultati anketa pokazali su da nešto više od 60 odsto građana podržava zakon usvojen ove godine o pružanju finansijske pomoći ljudima pogođenim krizom izazvanom pandemijom i kojim se traži dokaz o vakcinaciji protiv virusa korona, oporavku ili negativan test za ulazak u barove, restorane i određene događaje.

Ograničenja javnog života radi suzbijanja zaraze virusom korona izazvala su protivljenje u Švajcarskoj, što je rezultiralo obavezujući referendumom u okviru sistema direktne demokratije u zemlji, čak i kada su slučajevi porasli na nivoe koje je Vlada ove nedjelje opisala "kritičnim".

Vlada je u velikoj mjeri odustala od pooštravanja mjera uprkos tome što se broj slučajeva približava rekordnom nivou, ali je u petak i subotu uvela nova ograničenja putovanja da bi zaustavila širenje novog soja omikron.

U druga dva referendumska glasanja danas, rani rezultati pokazali su skoro 60 odsto odobrava prijedloge koji podržavaju sindikati za podršku medicinskim sestrama, dok je više od 68 odsto birača odbilo prijedlog da se savezne sudije izaberu žrijebom iz grupe kandidata koje su predložili stručnjaci.

Da bi referendumski prijedlozi bili usvojeni, oni moraju osvojiti prostu većinu glasova u cijeloj zemlji, a istovremeno dobiti podršku u većini kantona ili regiona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije