Svijet

Sve veća koncentracija olova u blizini Notr Dama

Sve veća koncentracija olova u blizini Notr Dama
Foto: Anadolija | Sve veća koncentracija olova u blizini Notr Dama

ARIZ - Ekološke grupe i jedan od najvećih francuskih sindikata Se-Že-Te uputili su danas poziv da se preduzmu mjere bezbjednosti radi osiguranja dekontaminacije u katedrali Notr Dam kako se radnici i stanovnici ne bi izlagali nebezbijednim nivoima olova.

Regionalna administracija u Parizu obustavila je posao uklanjanja opasnih materija iz razorene pariske katedrale prošlog mjeseca pod pritiskom inspektora rada zabrinutih zbog zdravstvenog rizika za radnike, prenio je AP.

Administracija je saopštila da će, kada budu započeti radovi na uklanjanju olova, biti pooštreni bezbjednosni postupci, upotrebljena nova oprema i dozvoljeno mnogo manjem broju radnika da uđu unutra, čime će se sprečiti bilo kakvo ispuštanje zagađujućih elemenata spolja.

Predstavnici ekoloških grupa i sindikata Se-Že-Te su, međutim, izjavili na konferenciji za novinare da ne smatraju da su vladine zaštitne mjere dovoljne.

Oni su zatražili da se redovno ažuriraju podaci koji prikazuje nivo olova u vazduhu kao i formiranje medicinskog centra za nadgledanje vatrogasaca, radnika i stanovnika.

Zamjenica gradonačelnika Pariza An Suiri izjavila je da će ažurirana mjerenja nivoa olova biti objavljena sutra.

Rad na dekontaminaciji bi trebalo da bude nastavljen u srijedu, počevši od trga ispred Notr Dama i susednih ulica, rekla je Suiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije