Svijet

Švedska bi mogla uskoro u NATO?

Švedska bi mogla uskoro u NATO?
Foto: N.N. | Švedska bi mogla uskoro u NATO?

BANJALUKA, STOKHOLM - Švedska, jedna od svega nekoliko vojno neutralnih zemalja u Evropi, prvi put u svojoj istoriji bi mogla donijeti odluku o učlanjenju u NATO.

Naime, u Parlamentu Švedske je ove sedmice desno orijentisana stranka Švedske demokrate promijenila svoju poziciju i ostavila otvorenu mogućnost da prihvati mogućnost da Švedska, zbog pogoršanih odnosa između Evrope i Rusije, prihvati ulazak u ovaj vojni savez, pod uslovom da to uradi i Finska. Promjenom pozicije ove stranke u tom parlamentu bi bilo dovoljno glasova za pokretanje postupka za učlanjenje u NATO.

Jedan bivši švedski diplomata nam je nezvanično rekao da ne vjeruje da će do članstva doći, ali da će puno zavisiti upravo od odnosa između Evrope i Rusije. On nam je objasnio da je švedska javnost i dalje većinom protiv članstva u Alijansi, ali da raste broj onih koji bi podržali članstvo jer se plaše Rusije.

Prema procjeni ovog diplomate, ako bi bila donesena odluka i NATO prihvatio ponudu za članstvo, Švedska bi mogla postati članica najranije krajem naredne godine, a vrlo moguće na proljećnom zasjedanju NATO-a 2022. godine. Ovaj diplomata takođe kaže da je trenutna vlada u Švedskoj za saradnju s NATO-om, ali protiv članstva, i da ne vjeruje da će ona promijeniti svoju poziciju.

NATO bi, prema našem mišljenju, bio i te kako zainteresovan da primi Švedsku u svoje članstvo, jer je i ranije u više navrata na raznim samitima i forumima NATO-a, kojima su prisustvovale i "Nezavisne", bila istaknuta zabrinutost da bi Rusija mogla kontrolisati sjevernu obalu Švedske prema polarnim predjelima, što bi moglo ugroziti i vazdušne i pomorske rute na tom dijelu zemaljske kugle.

Straha Evropljana od Rusije, međutim, postali su svjesni i u Moskvi, pa su posljednjih mjeseci počeli slati pomirljive tonove. Tako su, primjera radi, ruski mediji poput "Russian Timesa" u srijedu javili da će Rusija i nekoliko NATO zemalja održati prvu zajedničku vojnu vježbu nakon jedne decenije. Kako piše RIA novosti, vježba nosi naziv "Aman 2021" i biće održana u februaru pri obalnim vodama Pakistana, a pored Crnomorske flote Rusije prisustvovaće i brodovi Pakistana, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Kine, Japana, Turske, Filipina, Malezije, Šri Lanke i Indonezije. Važno je napomenuti da ova vježba nije u organizaciji NATO-a, već Pakistana, i održava se jednom u dvije godine.

Ako su tačne informacije da bi Švedska, pod pretpostavkom da početkom naredne godine pokrene proceduru učlanjenja u NATO, u toj alijansi mogla biti već možda i do kraja naredne godine, postavlja se pitanje zašto je tako teško BiH da napreduje ka članstvu u NATO-u, a Švedska dobija mogućnost za brzo članstvo. Pored činjenice da u BiH još ne postoji jasna politička volja za članstvo, značajno je i to da BiH nema razvijene institucije i postoji mnogo reformi koje nisu sprovedene.

U ranijim navratima nekoliko puta smo o ovoj temi pisali na osnovu nezvaničnih razgovora s NATO zvaničnicima, u kojima su nam istakli da mnoge zemlje članice NATO-a ne bi podržale članstvo BiH u NATO-u, čak i kada bi zemlja to željela, jer strahuju da bi BiH unijela nestabilnost u Alijansu zbog manjka reformi. NATO bi prije formalne odluke želio da vidi da bh. institucije bolje funkcionišu, a dokument pod nazivom Pregled odbrane, koji je BiH prošle godine podnijela u NATO, treba da pomogne tom cilju i možda dovede do promjene imidža BiH među NATO članicama.

Inače, Švedska i NATO imaju dobru saradnju, ali većina švedske javnosti je i dalje protiv članstva. Razlog koji najčešće navode za takav stav je strah da bi se Rusija mogla osvetiti. Švedska je od 1994. godine članica Partnerstva za mir sa NATO-om.


Objavljivanje ovog teksta je dijelom  finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije