Svijet

Švedska policija dozvolila proteste i paljenje Kurana

Švedska policija dozvolila proteste i paljenje Kurana
Foto: Pixnio | Švedska policija dozvolila proteste i paljenje Kurana

STOKHOLM - Švedska policija dala je dozvolu da danas budu organizovane manje demonstracije ispred džamije u Stokholmu.

Na demonstracijama, prema najavi organizatora, će biti pocijepan i spaljen Kuran, što bi moglo dodatno da zakomplikuje nastojanje Švedske za ulazak u NATO.

Serija protesta u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda pojačale su tenzije sa Turskom, čija je podrška potrebna Švedskoj da bi ušla u Sjevernoatlantsku alijansu, prenio je "Reuters".

Dok je švedska policija odbacila nekoliko nedavnih prijava za demonstracije protiv Kurana, švedski sudovi su poništili te odluke, tvrdeći da krše zaštićenu slobodu govora.

U svojoj dozvoli za demonstracije u srijedu, policija je napisala da, iako to može imati spoljnopolitičke posljedice, bezbjednosni rizici i posljedice povezane sa spaljivanjem Kurana nisu takve prirode da bi prijavu trebalo odbiti.

Očekuje se da će u akciji učestvovati samo dvije osobe, uključujući organizatora Salvana Momike, koji je u nedavnom intervjuu za švedske novine opisao sebe kao iračku izbjeglicu koja želi da zabrani Kuran.

Turska je krajem januara prekinula pregovore sa Švedskom o aplikaciji za ulazak u NATO, nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske partije Tvrda linija, spalio kopiju Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu.

Švedski premijer Ulf Kristerson izjavio je ranije danas da njegova zemlja i dalje želi da uđe u NATO prije ili na samitu u Viljnusu sljedećeg mjeseca, iako nije izvjesno da bi to moglo da se dogodi do tada, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije