Svijet

Švedska tinejdžerka: Spasite planetu kao što hoćete Notr Dam

Švedska tinejdžerka: Spasite planetu kao što hoćete Notr Dam
Foto: Tanjug/AP | Švedska tinejdžerka: Spasite planetu kao što hoćete Notr Dam

STRAZBUR - Švedska tinejdžerka Greta Tunberg, aktivistkinja u borbi protiv klimatskih promjena, pozvala je danas lidere da djeluju kako bi spasili planetu na isti način na koji se obavezuju da će obnoviti Notr Dam, parisku katedralu koja je juče nastradala u požaru.

"Dok vam se kuća raspada, ne biste sazvali tri hitna samita o Brexitu, a nijedan hitni samit o kriznom stanju u vezi klimatskih promjena", rekla je Tunberg i poručila "Moraćemo da se pokrenemo slično kao za katedralu. Molim vas da se probudite i uradite ono što je potrebno".

Ona je u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu, na javnom sastanku Komiteta za životnu sredinu, konstatovala i da je juče cijeli svijet sa tugom i očajem bio svjedok požara u katedrali Notr Dam u Parizu, primjetivši da će "Notr Dam biti obnovljen".

"Nadam se da ima jake temelje i nadam se da i mi imamo čvrste temelje, ali nisam baš sigurna", rekla švedska aktivistkinja, a prenosi Rojters.

Tunberg je u svom govoru poručila i da u slučaju klimatskih promena želi da stvori atmosferu panike tako da se svako ponaša kao da je "njegova kuća zapaljena"

"Mnogi političari su mi rekli da panika ne može da donese ništa dobro. Slažem se, ali kada je vaša kuća u plamenu i želite da sprečite njeno urušavanje bolje je ipak malo paničiti", poručila je.

"Ako se vaša kuća raspada, više nećete letjeti širom svijeta u poslovnoj klasi", rekla poslanicima švedska tinejdžerka koja je došla u Strazbur vozom iz Stokholma, što je još jedan način na koji ova aktivistkinja doprinosi borbi protiv klimatskih promjena.

Više od 400 vatrogasaca borilo se sinoć sa vatrenom stihijom na osam vijekova staroj katedrali Notr Dam u Parizu, a donatori su već prikupili preko 700 miliona evra za njenu obnovu, podsjeća agencija.

Gretu Tunberg, 16-ogodišnju aktivistkinju, koju je magazin Times proglasio jednim od najuticajnijih tinejdžera za 2019. godinu, troje norveških poslanika nedavno je predložilo za Nobelovu nagradu za mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije