Svijet

Šta će Izrael uraditi, svi čekaju sljedeći potez

Šta će Izrael uraditi, svi čekaju sljedeći potez
Foto: Tanjug | Svi čekaju sljedeći potez Izraela

JERUSALIM, TEHERAN - Nakon što je Iran lansirao rakete na Izrael, mnogi analitičari su se uplašili da će doći do eskalacije na Bliskom istoku.

Napad, koji se desio u subotu naveče, neutralisan je i Gvozdeni štit je uspio da presretne većinu raketa, prenosi Telegraf.

Postoji šansa da Iran planira još napada kao odgovor na napad na njihov konzulat u Damasku.

Takođe, Iran bi mogao da iskoristi svoje saveznike i umjesto iz svoje zemlje, pokrene napad na Izrael iz Libana ili Jordana.

Sa druge strane, iako Izrael još nije reagovao, i dalje postoji veliki rizik da bi ovaj sukob mogao da preraste u rat većih razmjera.

Izraelci su godinama svesni prijetnje koju po njih predstavlja Iran.

Iran se sa državama u regionu protivio samom postojanju Izraela, a takođe su podržavali i finansirali naoružavanje i obučavanje Hezbolaha, Hamasa i Huta.

Veliki pritisak je sada i na izraelskim saveznicima koji se trude da spriječe dalju ekalaciju.

Džozef Bajden, američki predsjednik, pozvao je Benjamina Netanjahua, izraelskog premijera, na uzdržanost tokom njihovog telefonskog razgovora.

I ostali saveznici, među kojima se ističe Velika Britanija, učiniće isto u razgovoru sa izraelskim i iranskim zvaničnicima.

Od napada na konzulat, zapadne diplomate su Izraelcima govorile da šta god da Iran uradi ne reaguju pretjerano i da će im oni čuvati leđa.

Sada je situacija ista. Pokušaće da sankcijama zadaju uradac Iranu i spriječe dalji vojni sukob dvije države koje su već dugo u lošim odnosima.

Međutim, mnogi se pitaju da li će to biti dovoljno za Izrael? Da li ta država može sebi da dozvoliti da ovaj napad prođe nekažnjeno?

Ako pogledamo u prošlost, šanse za tako nešto su jako male. Izrael nikada sebi nije dozvolio da se po pitanju unutrašnje bezbjednosti oslanja na druge države.

Izrael ima vojnu sposobnost da Iranu nanese ozbiljan udarac.

Činjenica je da iranska protivvazdušna odbrana nije dorasla izraelskim avionima i naoružanju, prenosi Telegraf.

Sa druge strane, vlasti u Iranu su obećale da će uzvratiti još jače ako ih Izrael napadne.

Međutim, analitičari smatraju da bez obzira na diplomatski pritisak saveznika da pokažu uzdržanost, Izrael neće dozvoliti da u ovom sukobu Iran ima poslednju riječ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije