Svijet

Tajani: Musolini je prije rata radio pozitivne stvari

Tajani: Musolini je prije rata radio pozitivne stvari
Foto: Twitter | Tajani: Musolini je prije rata radio pozitivne stvari

RIM - Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani koji je nedavno Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom, izazvao je novu buru kritika nakon što je navodno izjavio da je fašistički diktator Benito Musolini "radio pozitivne stvari za Italiju", javlja "Politico.eu".

Ialijanski mediji izvijestili su da je Tajani u intervjuu za popularnu radijsku emisiju "La Zanzara" rekao:

"Musolini? Dok nije objavio rat cijelom svijetu prateći Hitlera, dok nije donio rasne zakone i izuzmemo li dramatični događaj vezan uz Mateotija (Musolinijev suparnik kojeg je ubio režim op.a.) radio je pozitivne stvari da bi se izgradila infrastruktura u našoj zemlji".

Tajani se tu nije zaustavio.

"Treba biti objektivan. Nikad nisam bio fašista i ne dijelim njegovu političku misao, ali moramo biti iskreni, gradio je puteve, mostove, zgrade... Vratio je mnoge dijelove naše Italije", branio je šef EU parlamenta Musolinija.

"Krive stvari su vrlo ozbiljne: Mateoti, rasni zakoni, rat. To su sve neprihvatljive stvari", takođe je rekao.

Tajani je na kritike reagovao na Twitteru.

"Sram one koji manipulišu onim što sam navodno rekao o fašizmu. Uvijek sam bio uvjereni antifašista, nikome neću dozvoliti da kaže suprotno. Fašistička diktatura, rasni zakoni i smrti koje je to izazvalo su najcrnja stranica u italijanskoj i evropskoj istoriji", napisao je Tajani.

Ali to nije spriječilo nove žestoke kritike na račun Tajanija unutar Evropske unije.

Lider socijalista u EU parlamentu Udo Bulman tako je zatražio hitno razjašnjenje izjava, a Lin Bojlan, članica Evropskog parlamenta iz redova Irskog Sin Féin-a je žestoko kritikovala Tajanija.

"Musolini je možda odgovoran za 430.000+ ubistava, ali pogledajte njegove puteve i mostove! Ozbiljno, ovo je predsjednik EU parlamenta", napisala je na Twitteru.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije