Svijet

Tajpej: Prijetnja od Kine za Tajvan i dalje visoka

Tajpej: Prijetnja od Kine za Tajvan i dalje visoka
Foto: Tanjug/AP | Tajpej: Prijetnja od Kine za Tajvan i dalje visoka

TAJPEJ - Predsjednica Tajvana Caj Ing-Ven saopštila je da je vojna prijetnja za ostrvo koju predstavlja Kina "i dalje visoka", prenosi TAS S pozivajući se na lokalne medije.

"Tajvan se neće upuštati u eskalaciju sukoba niti izazivati sporove, ali je čvrsto riješen da brani svoj suverenitet i nacionalni identitet, štiti demokratiju i slobodu", rekla je ona.

Tenzije u Tajvanskom moreuzu i cijelom azijsko-pacifičkom regionu porasle su nakon posjete Tajpeju predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, 2-3. avgusta, što je izazvalo oštre kritike Kine.

Peking je više puta upozoravao Vašington da će uzvratiti ako Pelosi, koja zauzima treće mjesto u hijerarhiji američke administracije, posjeti Tajvan.

Kineska vojska je nakon toga, 4. avgusta, započela vježbe velikih razmjera, uključujući lansiranje raketa u šest oblasti oko Tajvana, navodi TAS S.

Vojska je saopštila u srijedu da je poslije gotovo nedjelju dana uspješno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu.

Peking je istog dana predstavio i svoju strategiju rješavanja tajvanskog pitanja, kroz Bijelu knjigu pod naslovom "Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri", u kojoj je poručio da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rješavanje pitanja ostrva koje smatra svojom teritorijom, što su vlasti u Tajpeju juče odbacile.

Peking je takođe naveo i da "neće odustati od upotrebe sile" i da "zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mjere" u zaštiti od spoljnog miješanja i svih separatističkih aktivnosti na ostrvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije