Svijet

Tajvan osudio nove vojne manevre Kine

Tajvan osudio nove vojne manevre Kine
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Tajvan osudio nove vojne manevre Kine
Tanjug

TAJPEJ - Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana osudilo je danas odluku Kine da produži vojne manevre, ocijenivši da "Peking i dalje namjerno izaziva krizu i kontinuirano provocira".

"Suočen s vojnim zastrašivanjem Kine, Tajvan se neće ni uplašiti, ni odustati. Tražimo da kineska vlada odmah prekine sa vojnim zastrašivanjem", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova vlade u Tajpeju, prenosi Rojters.

Kineska vojska saopštila je danas, dan poslije završetka velikih vojnih vježbi uz upotrebu bojeve municije oko Tajvana, da počinje nove manevre na moru i nebu oko tog ostrva.

Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine saopštila je na društvenoj mreži Veibo da će uvježbavati izvođenje napada protiv podmornica i napade na moru, prenio je ranije Rojters.

Mnistarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da je Tajvan dio Kine i da Kina izvodi vojne vježbe "na sopstvenoj teritoriji" na otvoren, transparentan i profesionalan način.

Portparol tog ministarstva Vang Venbin izjavio je na konferenciji za novinare da su nadležne službe blagovremeno i u skladu sa međunarodnim pravom o tome izdale saopštenja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije