Svijet

Talas nemira ne jenjava: Na protestima u Iranu više od 90 mrtvih

Talas nemira ne jenjava: Na protestima u Iranu više od 90 mrtvih
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Talas nemira ne jenjava: Na protestima u Iranu više od 90 mrtvih

TEHERAN Najmanje 92 osobe su ubijene na protestima Iranaca zbog smrti 22godišnje djevojke Mahse Amini, koju je ubila policija za moral, jer navodno nije pravilno nosila hidžab, objavila je grupa "Iran ljudska prava" (IHR).

Hiljade demonstranata protestuje više od dvije sedmice širom Irana.

Amini je umrla 16. septembra nakon što je privedena zbog navodnog kršenja pravila koje nalaže ženama da nose marame i skromniju odjeću, što je izazvalo najveći talas nemira u Iranu u skoro tri godine, prenosi Slobodna Evropa.

Pala je u komu i umrla nakon što je pritvorena. Policija je odbacila tvrdnje da je djevojka pretučena i zbog toga pala u komu, a u izvještaju se navodi da se samo srušila dok je čekala sa drugim privedenim ženama.

Skupovi solidarnosti s Irankama koje su prkosno spalile hidžabe, a koje su bile prisiljene da nose od Islamske revolucije 1979. godine, održani su u raznim dijelovima svijeta, a protesti su održani u više od 150 gradova.

Demonstranati i snage bezbjednosti sukobljavaju se u gradovima širom Irana već više od dvije sedmice zaredom, a najprije su izbili u zapadnim regijama u kojima živi iranska kurdska manjina, odakle je Amini.

Mahmud AmiriMogadam, direktor IHRa, pozvao je međunarodnu zajednicu da preduzme hitne korake protiv Islamske Republike kako bi se zaustavila ubistva učesnika protesta, ističući da to predstavlja zločin protiv čovječnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije