Svijet

Talibani naredili zatvaranje kozmetičkih salona

Talibani naredili zatvaranje kozmetičkih salona
Foto: Pixabay/Ilustracija | Talibani naredili zatvaranje kozmetičkih salona

KABUL - Talibanska administracija u Avganistanu naredila je zatvaranje kozmetičkih salona u roku od mjesec dana, saopštilo je Ministarstvo za moral.

"Rok za zatvaranje kozmetičkih salona za žene je mjesec dana", rekao je danas portparol Ministarstva za prevenciju poroka i promociju vrlina Mohamed Sadik Akif, pozivajući se na obavještenje Ministarstva.

Strane vlade i zvaničnici UN osudili su rastuća ograničenja za žene otkako su se talibani vratili na vlast 2021. godine nakon što su porazili vladu koju su podržavale SAD.

Talibanske vlasti su prošle godine zatvorile većinu srednjih škola za djevojčice, zabranile ženama upis na univerzitet i spriječile rad žena u avganistanskom humanitarnom sektoru. Mnoga javna mjesta, uključujući kupatila, teretane i parkove, zatvorena su za žene.

Kozmetički saloni su se pojavili u Kabulu i drugim avganistanskim gradovima u mjesecima nakon što su talibani otjerani sa vlasti krajem 2001. godine, nedjeljama nakon napada na SAD 11. septembra.

Mnogi su ostali otvoreni nakon što su se islamisti vratili na vlast prije dvije godine, ali sa prekrivenim prozorima i natpisima, odnosno reklamom.

Zapadne vlade i međunarodne organizacije signalizirale su da ograničenja za žene ometaju svaki mogući napredak ka međunarodnom priznanju talibanske administracije.

Administracija kaže da poštuje prava žena u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona i avganistanskih običaja. /kraj/dd  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije