Svijet

Talibani obeštetili porodice bombaša samoubica

Talibani obeštetili porodice bombaša samoubica
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Talibani obeštetili porodice bombaša samoubica

​KABUL - Talibani su zvanično pohvalili bombaše samoubice koji su poginuli tokom rata protiv bivše vlade i njenih zapadnih saveznika i ponudili njihovim porodicama novčana obeštećenja i posjede, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova talibanskih vlasti.

Sirajudin Hakani, vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, označen od strane SAD kao "posebno opasan globalni terorista", za čije hapšenje vlada u Vašingtonu nudi nagradu od 10 miliona američkih dolara, sreo se sa porodicama bombaša samoubica na ceremoniji u hotelu Interkontinental u Kabulu, koji je 2018. godine takođe bio meta terorističkog napada, prenosi Rojters.

Međutim, na zvaničnim fotografijama sa tog događaja ne može da se vidi Hakanijevo lice, jer je zaklonjeno.

"U svom govoru ministar je pohvalio džihad, žrtve koje su podnijeli Alahovi mučenici i mudžahedini i nazvao ih herojima islama i zemlje", navodi se u saopštenju talibanskog ministarstva objavljenom na Twitteru.

Porodice bombaša samoubica dobile su odjeću, po 10.000 avgana (111 dolara) i obećana im je po parcela zemljišta, rekao je portparol Kari Said Kosti.

Hakani je od svog oca Džalaludina Hakanija preuzeo poziciju šefa istoimene mreže, militantne grupe povezane sa talibanima koju su zapadne obavještajne službe okrivile za neke od najkrvavijih samoubilačkih napada tokom rata.

FBI traži Hakanija u vezi sa napadom na jedan kabulski hotel 2008. godine u kojem je ubijeno šest osoba, uključujući i državljanina SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije