Svijet

Talibani potvrdili da je vođa Al Kaide ubijen u Kabulu

Talibani potvrdili da je vođa Al Kaide ubijen u Kabulu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Talibani potvrdili da je vođa Al Kaide ubijen u Kabulu

KABUL - Talibanske vlasti u Avganistanu danas su potvrdile da je u Kabulu u nedjelju, raketom ispaljenom iz drona, ubijen vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri i dale obećanje da će pokrenuti istragu u vezi s tim.

Neimenovani talibanski zvaničnik je ranije danas saopštio da će istražiti "tvrdnje SAD" da je vođa Al Kaide al Zavahiri ubijen u američkom napadu dronom u Kabulu i kazao da rukovodstvo te organizacije nije bilo upoznato sa time gdje se on nalazio u trenutku napada, prenosi AP.

Američki zvaničnici, međutim, tvrde da je Al Zavahiri boravio u kući glavnog pomoćnika visokog talibanskog vođe Sirajudina Hakanija, koji je zamjenik prvog čovjeka talibana, obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova u avganistanskoj vladi i predvodi mrežu Hakani, najmoćniju organizaciju unutar talibanskog pokreta, navodi AP.

Mreža Hakani je avganistanska islamska pobunjenička grupa, izgrađena oko istoimene porodice.

Tokom osamdesetih godina prošlog vijeka ta grupa se borila protiv sovjetskih snaga, a tokom proteklih 20 godina protiv trupa NATO predvođenih SAD i bivše vlade Avganistana.

Vlada SAD raspisala je nagradu za Hakanijevo hapšenje u visini od deset miliona dolara zbog napada na američke trupe i avganistanske civile.

Zavahiri, jedan od najtraženijih terorista na svijetu, imao je ključnu ulogu u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine zajedno sa osnivačem Al Kaide Osamom bin Ladenom, koga su američke snage likvidirale 2011. u Pakistanu.

Talibani su se sporazumom iz Dohe sa SAD iz 2020. godine obavezali da neće pružati utočište članovima Al Kaide ili onima koji žele da napadnu SAD, navodi američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije