Svijet

Talibani raketirali aerodrom u Kandaharu, žestoke borbe i u Heratu

Talibani raketirali aerodrom u Kandaharu, žestoke borbe i u Heratu
Foto: Tanjug/AP | Talibani raketirali aerodrom u Kandaharu, žestoke borbe i u Heratu

KABUL - Talibani su gađali međunarodni aerodrom u Kandaharu u južnom Avganistanu sa najmanje tri rakete, saopštio je danas portparol talibana, navodeći da je cilj bio da se osujete vazdušni udari koje izvode snage avganistanske vlade.

"Aerodrom u Kandaharu smo gađali pošto ga neprijatelj koristi kao centar odakle sprovodi vazdušne udare na nas", naveo je portparol talibana Zabiulah Mudžahid za "Reuters".

Zvaničnici avganistanske vlade saopstili su da su raketni napadi primorali vlasti da prekinu sve letove i da je pista djelimično oštećena.

Kako su naveli, za sada nema izvještaja o tome da li je neko povrijeđen u napadima.

Osim u Kandaharu, talibani pritišću avganistansku vojsku i u Heratu, a žestoke borbe vode se u predgrađima tih gradova koji su među najvećima u zemlji, prenio je AFP.

Borbe između talibana i avganistanske vojske nastavljene su u subotu naveče u južnim i jugoistočnim predgrađima Herata, trećeg najvećeg grada u zemlji sa 600.000 stanovnika, te u okolnim okruzima Injil i Guzara, kazao je guverner pokrajine Abdul Sabur Kani.

Borbe su najžešće u području oko Paštun Pala i Pul Malana, dva mosta smještena oko 10 kilometara južno od grada, rekao je guverner za AFP.

"Avganistanske bezbjednosne snage i protiv-talibanske milicije bore se kako bi odbacili i uništili talibane", dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije